BYROKRACIE

23. srpen 2004

Výraz byrokracie používáme skoro jako nadávku. Byrokracie je, když přijdeme na úřad, nesmyslně dlouho tam čekáme, abychom se od zamračeného úředníka dověděli, že to razítko, co jsme na jiných úřadech sháněli tři týdny, je o dva centimetry víc vpravo, než má být, a že tedy ten formulář musíme další tři týdny vyplňovat znovu. Ano, jeden z významů slova byrokracie je, jak píše Slovník spisovného jazyka českého, "úřednictvo pracující bezduše a formálně". Méně často se slovo byrokracie užívá neutrálně, jako prosté pojmenování úřednictva, administrativy.

My jsme ten výraz převzali z francouzštiny, kde slovem bureaucratie vládu úředníků poprvé označil francouzský ekonom Vincent de Gournay v 18. století. Druhá část tohoto slova pochází z řeckého kratos, vláda, síla, které najdeme i ve výrazu demokracie, vláda lidu, a také ve slově aristokracie, což je sice dnes pojmenování šlechty, původně však šlo o "vládu nejlepších" - aristos je řecky nejlepší. Stav těsně před koncem komunistického Sovětského svazu býval nazýván gerontokracie, tedy vláda starců. Dnes lze slyšet termín mediokracie, kterým se myslí tendence médií ovládnout, společně s některými politiky, společnost.

Logo

Ale vraťme se k byrokracii. První část výrazu je ze slova bureau. To dnes označuje úřadovnu, kancelář. I v češtině je nebo spíš bývalo byro, tedy kancelář, později se tak říkalo politickým orgánům, například byro ústředního výboru... Původně ale toto slovo označovalo látku, kterou byly potažené stoly dávných úředníků. Výraz bureau je totiž ze slova burra, ve středověké latině hrubá vlna. Odtud je i pojmenování bourec morušový, protože vrchní vrstva jeho zámotku připomíná vlnu. Že stoly dávných úředníků nebyly jako dnes hladké, ale byly potažené vlněnou látkou, vidíme i z dosud poměrně často užívaného slovního spojení ?rozhodnutí od zeleného stolu?, které volíme, pokud chceme říct, že je to rozhodnutí učiněné někde v kanceláři, bez přihlédnutí ke skutečnému stavu věcí. Ona hrubá vlněná látka, kterou byly potažené kancelářské stoly, obvykle bývala zelená.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.