Bývalá plicní klinika na Žižkově se změnila v Kliniku techniků. Děti sem chodí programovat a tvořit

28. únor 2022

Před třemi lety se v polorozpadlé budově na Žižkově konaly přednášky, alternativní divadelní představení, promítání i večerní párty. Teď jsou ve zrekonstruovaných prostorách úředníci, lékaři, ale také děti, které se učí pracovat s 3D tiskem a programovat. Řeč je o bývalém Autonomním centru Klinika v Jeseniově ulici, které se změnilo na Kliniku techniků Domu dětí a mládeže Ulita.

Čtěte také

V kroužku 3D tisku právě účastníci navrhují medaile. „My jsme s nápadem na ty medaile přišli v době covidu, kdy jsme je dělali sami a rozdávali jsme je lidem jako odměnu. Ukazujeme si na tom základní ovládání toho 3D softwaru, samozřejmě ten tisk pak nějakou dobu trvá, většinou několik hodin,“ vypráví lektor Adam Škvor.

Kroužek 3D tisku je pro věkovou kategorii od 12 do 20 let. Děti už od šesti let pak mají možnost navštěvovat všeobecný kroužek, kde se učí základy práce s počítačem. Ten vede Jiří Salamon, který se chystá pro ty nejmladší otevírat také kroužek základů robotiky s pomocí lega. „Jde to programovat přes počítač, ale i přes tablet, kde je to jednodušší, interaktivnější,“ říká zatímco otevírá novou krabici s legem.

Kromě programování nebo editace filmu nabízí Klinika techniků i další možnosti, děti se tu třeba učí pracovat se soustruhem, modelovat ze dřeva a papíru nebo šít. DDM Praha 3 - Ulita chce tuto nabídku rozšířit a zaměřit se také na dospělé.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio