Bývalá restaurace Bohemia prokoukla. Budova na pražském Výstavišti bude sloužit kulturním a společenským akcím

6. únor 2023 13:00

Praha kompletně opravila jednu z nejstarších budov v areálu pražského Výstaviště. Bývalá restaurace Bohemia má teď novou fasádu, střechu i nové podlahy a interiéry. Hlavní město za rozsáhlou rekonstrukci zaplatilo téměř 90 miliónů korun.

„Má to vlastně dva vchody, je to otevřené jak do Stromovky, tak z Výstaviště. Dole se nachází hlavní sál, v horním patře jsou pak dva samostatné salonky,“ ukazuje nově opravenou budovou z roku 1891 projektantka Helena Literová.

„Zadní část pravděpodobně sloužila pro bydlení, možná ke stájím. A ten samotný hlavní sál nechal postavit plzeňský pivovar pro potřeby Jubilejní zemské výstavy v roce 1891. Pak si našel provozovatele, což byl Václav Petzold, od té doby se tomu říkalo Petzoldova restaurace.“

Do restaurace sem tehdy chodily tisíce lidí. A to až do druhé poloviny 20. století, pak začala budova chátrat. Nyní prošel objekt rozsáhlou rekonstrukcí.

„Ta budova se dá využít k mnoha účelům, ale primárně v těch prvních letech bude sloužit jako eventový prostor. Pro různé společenské i gastronomické akce, akce města nebo případně soukromých firem,“ upřesňuje náměstek primátora Pavel Vyhnánek z uskupení Praha Sobě.

Vznikne v budově i nějaký stálý provoz pro veřejnost? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio