Bývalou ZOO v Kladně dnes připomíná park se zvířaty z keramiky

27. listopad 2017

O medvědy, lvy a desítky opic se v šedesátých letech minulého století starali v Kladně učni z GDM – tehdejšího Gottwaldova domova mládeže. Bývalou Zoologickou zahradu dnes připomíná nový park. Zvířata v něm jsou ale jen z keramiky.

U zrodu ZOO stál Jaroslav Horák, který v šedesátých letech pracoval v GDM. „K nám tehdy přišla asi stovka učňů ze Slovenska, pro Východoslovenské železárny. A ti byli zvyklí na zvířata jako ovce, krávy a podobně. My jsem jim z „botárny“ udělali místo, kde jsme měli bílé myšky, morčata, andulky a další. A pak přišel hajný a nabídl nám fretku a lišku,“ vzpomíná na začátky kladenské ZOO Jaroslav Horák.

Učňové tehdy svařili první dvě klece pro fretku a pro lišku a umístili je před internát. Základ kladenského zoo-koutku byl na světě. V údolí pod internátem pak začaly přibývat další klece a cestičky. „Jenže my jsme měli, jak se říká, „velké oči“. Navázali jsme spolupráci se stanovištěm cirkusů v Horních Počernicích a měli jsme tam díky tomu medvědy, opici makak rezus a měli jsme taky lvy,“ dodal Jaroslav Horák.

Stalo se také, že některé zvíře uteklo. „Jednou utekla stará dikobrazí máma a rozehnala frontu na maso dole v Kročehlavech. Já jsem vzal koště a s klukama jsem jí zahnal nazpátek,“ říká s úsměvem.

ZOO v Kladně fungovala asi 10 let. „Pak už jsme na to nestačili. A kluci když jezdili na prázdniny, museli se o zvířata starat vychovatelé,“ dodává Jaroslav Horák.

O zoologickou zahradu se pak asi rok staralo město. Nakonec zvířata skončila v zookoutcích po celé republice. Dnes ji připomíná už jenom nový park u Sítenského údolí podle návrhu architekta Jana Červeného. Autorkou soch je Alexandra Koláčková.

Nápis u vchodu do kladenského parku připomíná vznik zoologické zahrady
Zookoutek v Kladně nejprve zabydlela menší zvířata - fretka, myši, morčata a liška
Spustit audio