Bývalý ředitel kladenských strážníků stojí před soudem. Jeho podřízená údajně nakupovala z rozpočtu města věci pro svou potřebu

15. únor 2022 15:30

Kauzu bývalého ředitele městské police Stanislava Procházky a jeho podřízené Heleny Jeníkové dnes řešil soud v Kladně. Podle obžaloby si Jeníková kupovala za peníze z rozpočtu města věci pro vlastní potřebu a její nadřízený faktury nedostatečně kontroloval.

Boty, kávovar nebo dárkové balíčky podle obžaloby kupovala pracovnice kladenské městské policie Helena Jeníková z rozpočtu svého zaměstanavatele - a věci si pak údajně nechávala pro sebe.

Škoda podle státního zástupce přesáhla jeden milion korun. V případě odsouzení hrozí Procházkovi trest až šest měsíců vězení a zákaz činnosti. Procházka vinu odmítá, kauzu dnes bez bližšího vysvětlení označil za politickou.

Jak se na údajné nesrovnalosti přišlo, státní zástupce Lukas Němec novinářům nepřiblížil, podle něj je to částečně i předmětem dokazování u soudu. Podle něj se tehdejší ředitel městské policie dopouštěl porušování správy cizího majetku mezi lety 2017 až 2020. "Nekontroloval, jaké doklady jsou mu předkládány," řekl Němec.

Porušení povinnosti se podle obžaloby týkalo kontroly proplácení nákupů oblečení, vybavení a dalšího zboží, například kuchyňského vybavení nebo květin. Obžalována je i pracovnice Helena Jeníková, která měla na starosti výstrojní sklad městské policie, faktury a objednávky. Podezřelá je z podvodu, jí v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest dva roky až osm let vězení.

Škoda je přes 1 milion  

Podle Němce je v případě Procházky škoda vyčíslena na zhruba 1,1 milionu korun, v případě Jeníkové 1,3 milionu korun. Státní zástupce řekl, že částky se v zásadě kryjí, ale u pracovnice je škoda o 200.000 vyšší.

Při úterním hlavním líčení vypovídali svědci, například účetní, která řešila proplacení některých platebních poukazů, nebo pracovnice sekretariátu městské policie. Svědci se vyjadřovali například k tomu, zda věci, které se měly proplácet, skutečně sloužily městské policii. V některých případech řekli, že zmíněné věci k dispozici nebyly.

Technik autoprovozu městské policie, který má na starosti služební vozidla, u soudu řekl, že některé nakoupené věci, například sady na opravu píchlé pneumatiky nebo černé kryty kol, vozidla neměla.

Kauza bude pokračovat hlavním líčením 4. března, kdy by mohly zaznít i závěrečné řeči. Procházka podle webu města nadále pracuje pro kladenský magistrát, avšak v pozici referenta rozvoje územních samosprávných celků.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio