Bývalý středočeský policejní náměstek Krejčí o rentu nepožádal. U policie skončil kvůli řízení v opilosti

2. únor 2022 13:00

Bývalý středočeský policejní náměstek Jan Krejčí má podle zákona nárok na výsluhu kolem 35 tisíc korun měsíčně. Potvrdilo to policejní prezídium. Krejčího zastavila vloni hlídka na dálnici D8 při návratu z pracovní porady, za volantem nadýchal 2,39 promile alkoholu. On sám ale Českému rozhlasu řekl, že o takzvanou výsluhovou rentu žádat nebude. Je přesvědčený, že na ni nárok nemá.

„Stav je takový, že když se nad tím zamyslíte a přečtete si můj komentář k zákonu, tak na to nárok nemám a ani nic nepobírám,“ říká bývalý policista Jan Krejčí. „Chyba v zákoně žádná není, jenom by to chtělo nějaké právní stanovisko“. Na otázku, jestli si bude o výsluhu žádat, odpověděl stručně: „Ne.“

Jan Krejčí odsouzený nebyl. Státní zástupce jeho kauzu podmíněně zastavil, protože podle něho náměstek splnil všechny podmínky pro takový postup. Přiznal se, dal 60 tisíc korun na charitu a na 30 měsíců si nechal zabavit řidičák.

„Na rovinu, byl jsem za to potrestaný, přišel jsem o práci, přišel jsem o všechno,“ dodává.

Když má člověk odsloužených 15 let služby u policie a splňuje všechny ostatní zákonné podmínky, vzniká mu nárok na rentu automaticky.

Čtěte také

„V žádosti o výsluhový příspěvek žadatel uvádí například adresu trvalého pobytu, ID datové schránky fyzické osoby, zda již v minulosti pobíral výsluhový příspěvek, účet banky a další náležitosti, které jsou obsaženy v tiskopisu Žádost o výsluhový příspěvek. Rozhodnutí o výsluhovém příspěvku lze vydat i bez vyplnění uvedené žádosti, ale za předpokladu, že žadatel poskytne údaje v ní uvedení jinou formou. Bez těchto údajů nelze případný výsluhový příspěvek vyplácet,“ potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Ředitel středočeské policie Václav Kučera říká, že Jana Krejčího propustil loni v září. „Jakmile jsem dostal od Generální inspekce bezpečnostních sborů v září usnesení, že bylo zahájeno trestní stíhání, tak jsem okamžitě vydal rozhodnutí a následujícího dne jsem pana kolegu Krejčího propustil ze služebního poměru podle paragrafu 42 odst. 1 písmeno d. Porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru,“ popisuje.

Čtěte také

A právě tento paragraf umožňuje, že by měl mít na výsluhu nárok. „Příslušník má v tomto případě nárok na výsluhové náležitosti, neboť ztráta nároku na výsluhové náležitosti je v tomto případě spojena pouze s pravomocným odsouzením pro trestný čin spáchaný úmyslně,“ potvrdila mluvčí policejního prezídia Kateřina Rendlová.

Ondřej Krátoška v ministerstva vnitra uvedl, že se případným přiznáním výsluhové renty nezabývali: „Odbor sociálního zabezpečení ministerstva vnitra, který je příslušný k posouzení nároku na výsluhový příspěvek, nedisponuje příslušnými podklady k rozhodnutí.“

Ministerstvo vnitra další podrobnosti kvůli ochraně osobních údajů nesděluje.

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio