Čarodějnice v ohrožení. Kraj zakázal kvůli suchu rozdělávat oheň na rizikových místech

23. duben 2019 10:42

Desítky požárů v lesích, u tratí nebo na polích likvidují v těchto dnech středočeští hasiči. Důvodem je suché a slunečné počasí. Kraj vydal zákaz rozdělávání ohňů. 

Zákaz platí od soboty do odvolání, týká se například lesů, luk nebo stohů sena. 

Středočeští hasiči v úterý na twitteru uvedli, že zatím není možné povolit ani tradiční pálení čarodějnic. O nebezpečí vzniku požárů informoval kraj na úřední desce, zákaz rozdělávání ohňů vychází z platného nařízení z roku 2017.

Na rizikových místech, kde by se mohl oheň snadno rozhořet a rozšířit, je kromě samotného rozdělávání ohňů zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí. Obdobný zákaz platí také v Praze.

"V současné chvíli není možné ohlásit pálení látek přírodního charakteru a HZS Středočeského kraje plošně nepovoluje pálení. Vše záleží na tom, zda ČHMU odvolá vydané výstrahy a na charakteru počasí. O vývoji situace budeme informovat," uvedli středočeští hasiči na twitteru.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před zvýšeným nebezpečím požáru už před Velikonocemi. Později riziko nebezpečí kvůli silnému větru ještě zvýšil. 

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy | zdroj: ČTK
Spustit audio