Čas jako fyzikální veličinu, kulturní fenomén i inspiraci umění ukazuje Expozice času ve Šternberku

28. prosinec 2021

Ve městě Šternberku v Olomouckém kraji, které leží na pomezí Hané a Nízkého Jeseníku, můžete navštívit speciální Expozici času. Představuje spoustu nejrůznějších strojů, které měřily čas. Od historických přes neobvyklé až po exponát atomových hodin.

Dobové hodiny, repliky časoměrných strojů, obrazovky s vizualizacemi a hrami, texty, obrázky, zvukové ilustrace i prostorové instalace s panely naplňují sály zmíněného šternberského muzea.

Propojují se v něm témata času a hudby, času a výtvarného umění, módy i medicíny. Setkat se tu můžete s dějinami fyziky, filozofie i mytologie. Představena je zde regionální tradice, ale počítá se i s galaktickými vzdálenostmi. K největším původním exponátům patří znázornění Stonehenge.

Šternberku se dříve říkalo město hodin. V druhé polovině 20. století tu byla Chronotechna, jejímiž nejznámějšími výrobky byly budíky. V 70. letech sídlilo v hospodářských prostorách zdejšího hradu Muzeum hodin.

Expozice času ve Šternberku

Atomové hodiny i Hubbleův teleskop

Největší část historických exponátů v současné Expozici času pochází ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci. Jsou mezi nimi desítky starých strojů a glóby, z nichž dva pocházejí z Holandska z roku 1640. Mezi exponáty z různých dob jsou malé domácí orloje, obrazové hodiny, barometr, sloupové hodiny i výtvarně propracovaná díla.

Před mechanickými stroji se pro určování času využívaly nejen hodiny sluneční či přesýpací, ale třeba i předměty fungující na bázi vody nebo ohně. Na konci expozice stojí model atomových hodin, který muzeu věnovala Královská greenwichská observatoř, a pod stropem je zavěšena maketa Hubbleova teleskopu.

„Všechno je tu uzpůsobeno tak, aby to vyhovovalo pravidlům muzejní pedagogiky, aby se to strefilo do učebních osnov základních a středních škol,“ prozradil v roce 2011, kdy byla 11. 11. expozice otevřena, její autor Ladislav Kopecký.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio