Čáslavská letecká základna pokračuje v  modernizaci

27. leden 2003

Čáslavská vojenská letecká základna, která je začleněna do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, pokračuje v rozsáhlé modernizaci. Opravy si vyžádají, pravděpodobně od května, výluku letiště. Vojáci i s technikou se na čas přestěhují nejspíš na vojenské letiště do Českých Budějovic. Zpět by se měli vrátit za sedm měsíců.

Přerušení provozu na letišti sníží hlukovou zátěž v okolí základny. Letový provoz nad oblastí ale nebude přerušen. Výluku si vyžádá rozsáhlá rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy, která se bude upravovat v souladu s normami Severoatlantické aliance. Ta také hradí náklady na opravu. Vedle dráhy se mimo jiné budou rozšiřovat parkovací místa pro letouny a opravovat obslužné komunikace.

Základna také připravuje postupnou profesionalizaci. Letos přijme prvních řádově 100 profesionálů. Jejich výběr se uskuteční v únoru, už teď je ale zájemců mnohonásobně víc. Do roku 2006, kdy by měla být profesionalizace ukončena, budou muset vybrat dalších 400 profesionálních vojáků. Výběr není jednoduchý. Armáda má sice zájem, aby to byli lidé z nejbližšího okolí základny, ale na druhou stranu si chce vybrat ty nejlepší, což vždy nemusí být v souladu.

Spustit audio