Část výroby kabelů pro automobily se z ukrajinského Lvova stěhuje do Mladé Boleslavi. Přijely i tamní pracovnice

5. duben 2022 12:00

Do Mladé Boleslavi se z Ukrajiny přesunula část firmy, která pro automobilku Škoda kompletuje kabelové svazky. Do Česka zároveň přijelo i 35 tamních pracovnic, kterým firma z Ukrajiny zajistila ubytování. Přesun části výroby z válkou zmítané země má automobilce Škoda Auto pomoci částečně nahradit výpadek dílů.

Do výrobny kabelů se zajel podívat reportér Radek Duchoň:

"Co máme zpětnou vazbu, tak ti pracovníci jsou rádi, že mají možnost se dostat do nějaké bezpečnější země. Prozatím jsou to ženy, bez dětí. Na jejich ubytování tady máme zhruba osm bytů," uvádí Jan Chabera, ředitel firmy, která automobilce kabelové svazky dodává.

Část výroby kabelů pro automobily se ze Lvova přesunula do Mladé Boleslavi. Přijelo i 35 tamních pracovnic

Vedoucí oddělení nákupu pro konektivitu a elektriku Škody Auto Jan Melichar vysvětluje, pro jaké modely aut se tady kabely vyrábí. "Jedná se o projekty Kodiaq, Karoq, Octavia, Superb a jeden svazek pro Fabii. Jsme domluveni, že zde v hale bude duplikováno cca 50 % naší potřeby, kterou v současné době máme."

Tato výroba kabelů ale neřeší výrobů modelu Enyaq. Kabelové svazky pro něj se vyrábí v Žitomiru, tam se podle Melichara výroba také pomalu rozbíhá. Výroba Enyaqů, které se zhotovují jenom Mladé Boleslavi, se tak zvyšuje postupně, po desítkách denně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio