Části zákazníků Pražské plynárenské se od června zvedají zálohy za plyn

1. červen 2022 15:00

Část lidí, kteří odebírají plyn od Pražské plynárenské, musí ode dneška platit vyšší zálohy. O zhruba 40 procent vzrostou například klientům se službou Standard. Pro některé odběratele ale bude nárůst cen ještě citelnější.

„Doteď jsme platili za měsíc 1300 korun, teď to bude 2800 korun. V bytě máme na plyn sporák, topíme plynem a ohříváme vodu. Bohužel nám ale skončila fixace a jediné, co máme, je jedenáctiprocentní sleva. Tu nám dávají plynárny pravidelně, ale platí do konce tohoto roku,“ vypráví paní Jana, která žije v Košířích s manželem a dcerou ve stometrovém bytě.

Lidé žádají o snížení záloh

Pražská plynárenská zásobuje zhruba 463 tisíc odběrných míst po celé republice. Lidé, kteří mají s placením vyšších záloh problém, už městskou společnost požádali například o jejich snížení, jak potvrzuje mluvčí Miroslav Vránek:

„Oproti minulosti jsme zaznamenali zvýšení počtu žádostí o snížení záloh a to v řádu nízkých desítek procent. U splátkových kalendářů jsme také zaznamenali nárůst počtu žádostí, zhruba o deset procent.“

A přibývá i dlužníků. Předseda představenstva Martin Pacovský už dříve upozorňoval na to, že doplatky za energie bývají spouštěčem dluhové pasti. „Budeme se snažit informovat zákazníky, že se nemusí bát, že zůstanou bez energií. Když někdo nekomunikuje nebo nechce tu situaci řešit, tak ano. Ale když je někdo naším stabilním zákazníkem, tak ho určitě bez plynu nenecháme.“

Jestli je červnové zdražení plynu zároveň pro tento rok konečné, to se podle plynařů nedá stoprocentně říct.

autor: Kristýna Vašíčková
Spustit audio