Častou zácpu může vyřešit dostatek vlákniny, tekutiny a pohybu

2. listopad 2022

Všichni máme určitě za sebou tu zkušenost, že přeženeme pojídání čokolády a dostaví se patřičné zažívací problémy. Příležitostná zácpa může souviset i s cestováním nebo nevhodným jídlem. Používání projímadel může problémy ještě zhoršit. V případě zauzlení střev může požití projímadla způsobit vážnou komplikaci.

Pokud je problém se zácpou stálý nebo velmi častý, může se jednat o genetickou zdravotní komplikaci. V tom případě se jedná o tzv. habituální zácpu, kdy v daných rodinách už vědí, že například dědeček i pradědeček trpěli zácpou, a proto tento problém musí i jejich potomci řešit celoživotně.

Je nutné situaci přizpůsobit jídelníček, jíst hlavně dostatek vlákniny, dbát na častý pohyb a především dbát na dostatek tekutin. Nemusí jít hned o nemoc. I pokud se problémy s častou zácpou dostaví až v pozdějším věku, na vině může být změna prostředí, přestěhování, nedostatek tekutin, změna vody nebo změna životního stylu – především nedostatek pohybu. Změna vody nebo podnebí může tyto problémy s vylučováním způsobit i přechodně například při cestování.

Ne vždy jsou problémy se zácpou lehce řešitelné

Nebezpečná mohou být různá onemocnění, se kterými zácpa přímo souvisí. Mohou to být například polypy nebo zúžení střeva. I z toho důvodu se od věku 50ti let pravidelně preventivně provádí screening tlustého střeva a konečníku, kdy se jednoduchým vyšetřením stolice vyhledává možné krvácení do střeva, které může být způsobeno nádorem nebo začínajícím zhoubným bujením.

Tímto preventivním vyšetřením je možné onemocnění zjistit včas. Pokud si sami všimnete, že máte ve stolici krev nebo hleny, okamžitě vyhledejte lékaře. Jestliže máte spolu se zácpou také křeče nebo velké bolesti, na nic nečekejte a jeďte raději rovnou do nemocnice. Může se jednat o zauzlení střev.

Opatrnost při používání projímadel je zcela na místě

Obzvláště nebezpečná jsou ta projímadla, který pouze zrychlí peristaltiku střeva. To se sice vyprázdní, nicméně dlouho pak trvá, než se zase naplní a tímto zásahem navíc lehce „zleniví“.

Vyplatí se spíše typ projímadel na bázi vlákniny, která přímo upraví složení stolice. Přirozeným mírným zvětšením pak sama z těla odejde. Přímo nebezpečné je užití projímadla v případě zauzlení střev. Požitím se zauzlení ještě zhorší a střevo se může i protrhnout.

Spustit audio

Související