Cekovský rybník na Rokycansku je nebeským rybníkem. Nemá žádný přítok, a tak musí čekat na déšť

29. říjen 2018
Česko – země neznámá

Druhý největší rybník na Rokycansku v západních Čechách se rozkládá na ploše zabírající přes 40 hektarů těsně vedle obce Cekov. Vznikl už na konci 16. století. Tehdy ho jako dárek dostala zámecká paní ze Zbirohu od svého manžela.

Původní obec Cekov se přitom rozkládala v dolíku, ve kterém později vznikl rybník. Několik cekovských chalup, takzvaných poustek, které tu kdysi stávaly, vypálili husité. Historie rybníka se píše od roku 1585. A proč se mu říká nebeský? Protože nemá žádný trvalý přítok a je závislý na tom, kolik nasněží sněhu nebo naprší vody. Voda do něj přitéká převážně z okolních lesů, luk a pastvin.

Rybník založil v místě bývalých tří chalup zbirožský pán Ladislav starší z Lobkovic a pojmenoval ho Salm. Podle své manželky Magdaleny ze Salmu a Neuburgu. Od roku 1879 patří rybník rodu Colloredo-Mannsfeldů. Cekovský rybník je prvním v kaskádě rybníků podél Zbirožského potoka. Následuje Kařezský, Dvorský, Čápský, Podzbirožský, Mlýnský a Františovský rybník.

Cekovský rybník je chovný. Dominantní rybou je v něm kapr, našli byste tu ale i lína, candáta, štiku nebo amura. Výlov Cekovského rybníka probíhá jednou za dva roky. Na vánočním stole skončí kapři a další rybí pochoutky právě letos. Výlov se chystá na 15. listopadu. Pak bude trvat další dva roky, než voda opět naplní velkou plochu Cekovského rybníka. A právě k období, kdy není po vodě v rybníku ani památky, se váže jedna humorná příhoda.

Kdysi si v Cekově koupil chalupu jeden známý hudebník z Prahy. A když spatřil hladkou plochu bez vody, dostal nápad. Chtěl si tu za humny své chalupy zbudovat vykachlíkovaný bazén a také tenisové kurty. Místní obyvatelé mu ale vysvětlili, že jde o rybník, který bude brzy opět plný vody.

Cekovský rybník má své hrdé místo i ve znaku obce. Celá jeho polovina je modrá, stejně jako vodní hladina rybníka. Ve znaku je také vyobrazený losos, podle slova Salm, což v překladu znamená losos.

Což ovšem vzniklo zkomolením původu manželky Magdaleny ze Salmu a Neuburgu. Jak už víme, v Cekovském rybníku je hodně ryb, ale losos se tu nikdy neobjevil. A vzhledem k tomu, že jde o stojatou rybniční vodu, určitě ani neobjeví. Losos ale ve znaku Cekova zůstane napořád.  

autor: Pavel Halla
Spustit audio