Čelákovice – kandidát na nejkrásnější nádraží roku

31. říjen 2019

Nádraží v Čelákovicích vzniklo jako součást odbočné trati z Lysé nad Labem na nádraží Praha-Těšnov Rakouské severozápadní dráhy. Podobu nádražní budovy navrhoval architekt Carl Schlimp.

V letech 2017 až 2018 prošlo nádraží velkorysou rekonstrukcí, při které dostalo nové podchody, přístřešky a kompletní opravou prošla i nádražní budova. Někteří místní podobu rekonstrukce kritizují. Ozvaly se mimo jiné hlasy, že stanice prošla panelákovou unifikací.

V původní podobě stanice fungovala až do první republiky, kdy se poprvé výrazněji přestavovala. Opravy budou ještě pokračovat, týkat se ale už nebudou přímo nádraží, ale traťových úseků, na kterých by se měla zvyšovat traťová rychlost až na 140 kilometrů v hodině.

Nádraží v Čelákovicích

Jak moc se oprava nádraží podařila, o tom rozhodovali hlasující ve 13. ročníku ankety o nejkrásnější nádraží. Čelákovice jsou po několika letech prvním středočeským zástupcem v této anketě, který se dostal do finále. Naposledy se v roce 2016 probojoval mezi finalisty Stochov a Poděbrady o rok dříve. Hlasování v letošním ročníku už bylo ukončeno a výsledky se budou vyhlašovat 12. listopadu.

 

Spustit audio