Čelákovičtí rybáři zachránili tisíce ryb

2. říjen 2012

Čelákovičtí rybáři pokračují v záchraně tisíců ryb. Hladina v Labi i jeho vedlejších ramenech klesla po zásahu vodohospodářů mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi o dva metry.

Některé tůně proto zůstaly bez vody a ryby v nich by zahynuly. Čelákovičtí rybáři chtěli výlov ryb provést už včera, ale voda v řece klesala pomaleji než čekali.

Do výlovu se rybáři mohli pustit kvůli jejímu pozvolnému sestupu až o den později a přizvali si na to kolegy s elektrickým proudem, který vyrábí naftový agregát. Elektřina ryby omráčí a ty vyplavou na hladinu, kde je rybáři podběrákem vyloví. V sítích a podběrácích skočili plotice, cejni i úhoři. Mezi největší úlovky rybáři počítají i padesáti a šedesáti centimetrové amury.

Na březích Labe i jeho bočních tocích rybáři také sbírali chráněné škeble. Byly jich desítky tisíc. Všechny skončily v jedné kádi. Z té pak putovaly do dalších tůní a potoků v okolí. Například do potoka Výmola. Tam také skočily vylovené ryby.

Podobně nízko mělo hladinu Labe podle pamětníků před čtyřiceti lety. Pamatuje si to Ladislav Krejčík, jeden z rybářů: „To bylo Labe vypuštěné, že Mlýnský náhon byl na suchu a pod zdymadlem se dalo projít jen v holínkách.“

Labe bude téměř bez vody skoro měsíc. Vodohospodáři budou opravovat části jezů v Lysé nad Labem i Čelákovicích. „Vhledem k tomu, že to vodní dílo je už v provozu poměrně dlouhou dobu, tak došlo k únavě betonu na jezovém pilíři. Musí tam dojít k odebrání betonu a zase zaplnění betonovou směsí. Je to poměrně náročná operace, proto jsme museli hladinu snížit,“ řekl Jiří Petr, vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe.

Do původního stavu, tedy na výšku hladiny 4 až 5 metrů, by se Labe mělo vrátit poslední říjnový víkend.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio