Celé Křivoklátsko přehlédnete z rozhledny Máminky u Hudlic, říká ředitel Správy CHKO Petr Hůla

21. červenec 2023

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko se rozkládá na západním okraji Středočeského kraje. Jejím středem prochází kaňon řeky Berounky. Pozoruhodná je především svojí biologickou rozmanitostí, roste tam přes osmdesát druhů původních dřevin. Hlubokými lesy, údolím Berounky i skalními vyhlídkami nás provedl ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko Petr Hůla.

Rozloha Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko je 630 kilometrů čtverečních, což znamená, že patří k těm větším u nás. „Je protknutá kaňonovitým údolím řeky Berounky, která mu dává mírně teplejší charakter. Zároveň jsou tu ale i vysoké kopce, na jihozápadní straně hodně osluněné, takže tam panují až extrémně teplé klimatické podmínky, blížící se jižní Moravě nebo Středomoří,“ popisuje oblast Petr Hůla.

Křivoklátsko je zajímavé zejména neuvěřitelnou pestrostí. „Roste tam přes osmdesát druhů původních dřevin, tedy stromů a keřů, což je číslo, které nikde jinde ve střední Evropě nenajdete. Botanickými výzkumy bylo na Křivoklátsku zjištěno přes tisíc osm set druhů cévnatých rostlin, to jsou dvě třetiny flóry celé České republiky. A kromě toho tam žije nespočet druhů hmyzu, především brouků vázaných na dřevo, protože Křivoklátsko je především lesní oblastí,“ vypočítává ředitel.

Petr Hůla

Křivoklátsko ale nejsou jenom lesy, našli byste tam i řadu krásných skalních útvarů. „K nejvýznamnějším patří Týřovické skály, které se nacházejí u Berounky naproti obci Týřovice. Jsou největším skalním útvarem na Křivoklátsku. Vstup je na ně sice zakázaný, ale je možné je obdivovat z údolí řeky,“ říká Petr Hůla.

K dalším oblíbeným vycházkovým místům patří Vraní skála, která je pro veřejnost přístupná. Správa CHKO na ní dokonce vybudovala vyhlídkovou plošinu i s oky, které simulují dalekohled. Jsou tam také popsaná jednotlivá místa, která je možné v okolí spatřit.

Klenotem Křivoklátska jsou Skryjská jezírka

Nejvyšším vrcholem Křivoklátska je Těchovín s výškou 616 metrů nad mořem. Ten je ale kompletně porostlý lesem, takže odtamtud žádné výhledy možné nejsou. „Kromě toho je to místo, kde hnízdí vzácný čáp černý, a tak moc nestojíme o to, aby tam byl rušený turisty,“ vysvětluje ředitel Správy CHKO.

Pokud byste se na křivoklátské lesy chtěli podívat hezky z výšky, můžete vystoupat ne jednu z několika rozhleden, které v oblasti stojí. Například na Velké Bukové nebo na Senecké hoře u Pavlíkova. „Nejmladší rozhlednou je pak rozhledna Máminka na Krušné hoře u Hudlic. Z té přehlédnete Křivoklátsko v podstatě celé, plus velkou část České krasu,“ dodává Petr Hůla.

Zajímavostí je rozlehlé lesní hřiště. To je možné navštívit v lese, který bezprostředně navazuje na obec Křivoklát. Nabízí nejen celou řadu herních prvků pro děti, ale i naučných stezek a informačních panelů. Takže je možné načerpat tam i znalosti o Křivoklátsku. Veřejností je hojně navštěvované i oceňované.

Ovšem nejnavštěvovanější místem Křivoklátska jsou Skryjská jezírka. Vznikla tím, že si Zbirožský potok ve skále prorazil cestu a vytvořil malé kamenné stupně. „Nejsou nijak vysoké, takže nejde o vodopády, ale spíš o takové jezy. A pod spodním stupněm se vytvořilo romantické jezírko, kolem kterého se zdvíhají vysoké skály porostlé původní vegetací,“ popisuje Petr Hůla.

Jaké zajímavé přírodní rezervace Křivoklátsko ukrývá, odkud je nejkrásnější výhled na řeku Berounku a v jaké ročním období se vyplatí do křivoklátských lesů zajít, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Petr Hůla a Pavel Vítek
Spustit audio