Cena elektřiny je dvakrát vyšší než před rokem, plyn zdražil šestkrát, popisuje ekonom Bureš

1. leden 2022

Vysoké ceny energií dopadají na společnost přímo v podobě vyšších účtů, i nepřímo kvůli zdražování výrobků. „Je to téma, které je sociálně velmi výbušné. Energie tvoří velkou část spotřebitelského koše zejména nižších příjmových skupin a jejich rychlý růst dokáže svým způsobem vyvolat výraznější sociální pnutí než třeba nárůst cen nových automobilů,“ upozorňuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Je tu velkoobchodní trh a také cena distribuce. A do toho mohou v případě elektřiny vstupovat třeba ještě poplatky na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů. A pak ještě zdanění,“ rozebírá Bureš, z čeho se skládá cena, kterou odběratelé platí.

Čtěte také

„To, co se teď mění nejvýrazněji, je velkoobchodní cena. Elektřina je dnes zhruba dvakrát vyšší než před rokem. Zemní plyn je na šestinásobku. Na velkoobchodních trzích vidíme poměrně velkou bouři, která zatím nevypadá, že by se měla utišit,“ popisuje ekonom. 

To všechno poznají na svých účtech zejména ti, kteří nemají zafixované ceny energií na delší dobu u kvalitního dodavatele, dodává. Ani česká vláda s tím mnoho udělat nemůže:

„Jsme na jednotném evropském trhu, nejde, abychom uzavřeli svůj trh s energiemi a současně chtěli vyvážet třeba auta.“

Dekarbonizační úsilí bude v příštích letech urychleno. A tam to ještě není úplně dojednáno a česká vláda má možnost vyjednávat.
Jan Bureš

Ceny energií by mohlo ovlivnit tempo, s nímž bude ekonomika opouštět spalování uhlí. „Emisní povolenky se také propisují do cen energií a ty jsou meziročně dražší trojnásobně. To se dá časem ovlivnit. Dá se čekat, že dekarbonizační úsilí bude v příštích letech urychleno. A tam to ještě není úplně dojednáno a čes

Čtěte také

ká vláda má možnost ještě vyjednávat,“ naznačuje ekonom.

K vyjednávání tak bude otázka, jak rychle opouštět uhlí a zdražovat povolenky a zároveň bránit sociální stabilitu: „Tlačit na čistější formy energie je správný cíl. Ale vedle toho tu máme sociální otázky. A vysoké ceny energií disproporčně dopadají na lokality, kde mají lidé nižší příjmy, což je právě region střední a východní Evropy.“

Jak se bude vyvíjet inflace příští rok? Poslechněte si Řečí peněz Petra Šimůnka.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio

Související