Centrum Prahy se vylidnilo

21. listopad 2002

Nezvykle liduprázdno a ticho panovalo dnes dopoledne v centru Prahy. V ulicích, kde v tuto dobu proudí davy lidí a kolony aut, se člověk cítí takřka sám. V Kongresovém centru ráno začal dlouho očekávaný summit NATO, a Pražané raději zůstali doma nebo rovnou z metropole odjeli. Odpoledne se očekávají další protesty odpůrců aliance, takže skoro ospalý obrázek města se může rychle změnit.

Setkání desítek státníků světových velmocí a dalších zemí několik měsíců předem provázely obavy z pouličních násilností. Život ve městě, zvláště v okolí Kongresového centra, historickém centru a příjezdových komunikacích je navíc kvůli přísným bezpečnostním a dopravním opatřením citelně omezen.

Na Václavském náměstí, samotném srdci hlavního města, kde se pospíchající Pražané v jiných dnech jen těžko prodírají zástupy zahraničních turistů, jsou široké chodníky takřka prázdné. Ubylo chodců i aut, zato skoro na každém rohu jsou vidět policejní hlídky i celé skupinky uniformovaných strážců zákona.

Mnoho zdejších obchodů, restaurací, barů, bank, státních úřadů a kin je zavřených, jiné majitelé zabednily nebo alespoň omezily provoz. Personál provozoven, které fungují normálně, se občas nudil, protože zákazníků bylo málo.

Také na Staroměstském náměstí i v celém historickém jádru se život velkoměsta jakoby zastavil a ztichl. Jindy ucpaná Královská cesta je volná, také kvůli tomu, že k tradičnímu cíli - Pražskému hradu - se turisté dnes nedostanou. Pusté je i náměstí Míru, kde se mají odpoledne sejít demonstranti. Lidé, kteří se přeci jen dnes vydali do centra za prací, nákupy či zábavou, alespoň ocenili, že v tramvajích, které jindy praskají ve švech, si dnes mohli pohodlně sednout.

autor: red
Spustit audio