Ceny jatečných prasat jsou nejvyšší za posledních 11 let. V obchodech zdražuje vepřové maso i uzeniny

1. listopad 2019

Prasata určená na porážku jsou nejdražší od roku 2008. Za kilo si chovatelé účtují přes 44 korun. Podle statistického úřadu tak ceny od začátku roku vzrostly téměř o čtvrtinu. Na vině je přetrvávající epidemie prasečího moru v Číně, která patří k největším světovým vývozcům a taky konzumentům vepřového masa. Teď ale Peking nakupuje prasata ze zahraničí včetně Evropy. Na trhu je proto masa málo.

Problémy na čínském trhu se promítnou i v České republice. Přestože Česko a Čína s vepřovým napřímo neobchodují, naši obchodní partneři - jako třeba Německo nebo taky Španělsko do Asie jatečná prasata vyvážejí.

V posledních měsících se export do Číny ještě zvedl. Země totiž musela kvůli moru porazit miliony prasat, které jí teď chybí a nakupuje je od ostatních států. Kvůli větší poptávce si proto chovatelé můžou diktovat i vyšší ceny.

„Celkové uvolnění na evropském trhu znamená, že i naše cena jatečných prasat se zvedla. Je naprosto jisté, že poptávka z Číny a nejen z Číny, ale z celé jihovýchodní Asie bude i v nejbližších několika letech velmi silná. Z toho se dá říct, že cena jatečných prasat bude vysoko i v Evropě,“ potvrzuje ředitel Svazu Chovatelů prasat Jan Stibal.

Čeští chovatelé prasat z aktuální situace těží. Dlouhodobě si totiž stěžují, že vepřové prodávají za ceny, které jim nepokryjí ani náklady.

Cena vepřového roste

Zdražení jatečných prasat se už poměrně výrazně projevuje i v cenách vepřového masa. Česko není v produkci vepřového soběstačné a velkou část masa nakupuje v cizině. Ze zahraničí - hlavně z Německa, Španělska a taky z Polska - pochází zhruba polovina vepřového, které v Česku sníme.

Třeba vepřová kýta stála ještě na začátku letošního roku průměrně 124 korun za kilo, v září už za ni zákazníci zaplatili téměř o deset korun víc. Ještě výrazněji si lidé připlácejí za vepřovou pečeni. Cena za kilogram se od ledna zvýšila skoro o 13 korun na průměrných 132 korun.

„Na pultech se ceny masa i masných výrobků zvedly o nějakých dvacet procent. Velká část průmyslových výrobců masných výrobků bude nadále vyjednávat se svými odběrateli o zvýšení cen,“ říká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

„Pokud bude asijská poptávka dále posilovat, tak lze očekávat další navýšení vepřového masa na trhu Evropské unie,“ dodává Katina.

Mor trápí i Ukrajinu

Podle Českého statistického úřadu podražila i řada uzenin nebo masných vepřových výrobků - třeba šunka stála ještě v lednu průměrně 205 korun za kilo, v září už se prodává bezmála za 220 korun. A ceny šly nahoru i u špekáčků, bůčku nebo šunkového salámu.

Prasečí mor nepropukl jen v Číně. S nemocí se potýkají například na Ukrajině nebo v Srbsku. Ke konci letních prázdnin ho hlásilo taky deset unijních států - včetně Slovenska, Rumunska nebo taky Polska.

V Česku se nikdy nevyskytoval - až do roku 2017, kdy kontroloři prokázali mor u divokých prasat. Letos v březnu se ale Česká republika stala první zemí na světě, která dokázala africký mor prasat ze svého území úplně vymýtit.

Spustit audio