Cereálie

4. říjen 2004

Minulý týden jsem zde mluvil o jazykovém zákulisí přídavného jména semolinový, dnes se budu věnovat výrazům cereálie a cereální, které se rovněž objevují na obalech potravin a které jsou i významově blízko. Ve Slovníku spisovného jazyka českého se jedním slovem říká, že cereálie jsou knižně obilniny; tento význam se zde však uvádí jako druhý, k prvnímu se dostaneme za chvilku. Akademický slovník cizích slov je o něco obšírnější, když zaznamenává i přídavné jméno cereální, které vysvětluje jako za prve obilní a za druhé obilnářský. Všechny ty cereální pochoutky a vůbec potraviny tedy mají něco společného s obilím.

Latinské cerealis je obilný, cerealia semina byla obilná zrna a cerealia arma mlýnky na obilí. Avšak takříkajíc obilné významy latinského slova jsou až druhotné. Obilí se latinsky nazývalo podle své bohyně, jedné z nejstarších původních římských bohyň. Jmenovala se Ceres, byla sestrou nejvyššího boha Jupitera a kromě obilí měla na starosti polní úrodu, orbu a také vzdělanost a právní řád. Na její počest se v Římě konaly slavnosti zvané cereálie, což je slíbený první význam tohoto slova uváděný ve Slovníku spisovného jazyka českého. Slavnosti se konaly vždy 19. dubna, pořádal se při nich obilní trh u Cereřina chrámu v Římě, lidé se v ten den oblékali do bílého a chudí dostávali pohoštění na státní útraty. Drsnější stránkou cereálií byla rituální štvanice na lišky, jimž se na ohony přivazovaly hořící pochodně.

Michal Novotný

Někdy v pátém století si Římané svou Ceres ztotožnili s římskou bohyní plodnosti země a rolnictví Démétér. Dodejme ještě, že Ceres se jmenuje jedna ze čtyř nejjasnějších planetek, vůbec první, která byla objevena, což se stalo v první den 19. století, 1. ledna 1801. Její objevitel Piazzi se domníval, že jde o planetu, a tak zvolil jméno Ceres logicky, na obloze už byli Cereřiny velmi blízcí příbuzní planety Jupiter, Venuše, Mars a další. Dalším důvodem, proč nová jak se později ukázalo jen planetka dostalo jméno Ceres, byla skutečnost, že byla objevena na observatoři v sicilském Palermu a bohyně Ceres byla patronkou Sicílie.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.