Černé buchty s povidly

V receptech našich babiček se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vrátí do doby, kdy žáci se svým učitelem chodili na řehořské obchůzky. Během nich zpívali a dostávali koledu. Třeba černé buchty s povidly.

Recept uvádíme v podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

1 a půl kila žitné výražné mouky dá se na vál a utvoří se v ní důlek. Čtyři deka droždí rozdělají se v teplém mléce a v důlku udělá se tak zvaný omladek. Když to zkyne, zadělá se těsto 2 vejci, přidá se anýz, zázvor, dobře se vypracuje a nechá se nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále asi na 1 centimetr tlustý plát, nakrájíme čtverečky, naplníme je povidly, upravíme buchty, složíme je do vymazaného pekáče, každou buchtu na straně pomažeme sádlem, a dáme je vykynout. Pak buchty potřeme po vrchu rozpuštěným sádlem a v dobře rozpálené troubě upečeme.