Čerstvé řapíky rebarbory můžeme sklízet i na Vánoce

18. říjen 2019

Chtěli byste si o Vánocích upéct rebarborový koláč z čerstvých řapíků? Je to možné, reveň rebarboru lze rychlit. Poradíme jak.  Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Řapíky reveně můžeme sklízet i o Vánocích, abychom toho dosáhli, musíme rostliny rychlit. Tří až čtyřleté rostliny na podzim vyryjeme, ideálně koncem října, a přeneseme je do temné místnosti s teplotou 18 – 20 stupňů Celsia. Trsy založíme do 10 - 15 centimetrů vysoké vrstvy zeminy, kterou je zasypeme až po vegetační vrchol, a zavlažíme. První řapíky sklízíme již asi za měsíc.

K přirychlení reveně pěstované na záhonech o 1 - 2 týdny postačí jednoduchá klimatizační buňka. Na 4 kolíky zaražené do země ve sponu 50 x 50 cm nasuneme rukávec dvojité fólie o šířce 1 m a nahoře jej svážeme. Rychlené řapíky jsou jemnější.

Řapíky rebarbory sklízíme vylamováním

Obecně, reveň se množí dělením trsů nebo ze semen. Potřebuje živnou půdu, přípravu skoro jako chřest. Také se z ní odnáší velká část rostlinné hmoty, zhruba stejně jako z chřestu. Listy bychom v běžném režimu měli přestat sklízet okolo 25. června.

Mladé rostliny se nechají růst dva roky, pak se teprve sklízejí řapíky. Ani při plné sklizni nesmíme odlámat více než třetinu až polovinu řapíků. Květenství se v zárodku vylamuje, je též k upotřebení v kuchyni.“

Květenství reveně lze také využít v kuchyni
Spustit audio