Červená a místo bílé šedá - pražský Dopravní podnik představil první autobus v nových barvách

16. září 2020

Veřejná doprava v Praze a ve Středočeském kraji bude do několika let v jiných barvách. Její podobu dnes Dopravní podnik v Praze a společnost ROPID představili novinářům. Prvním dopravním prostředkem, který má nové barvy je autobus SOR NB12.

Poprvé si ho budou moct lidé prohlédnout na trase mezi Karlovým náměstím a Strahovským stadionem na lince 176. Další autobusy v nových barvách vyjedou v příštím roce, nejdřív totiž musí designéři zpracovat podrobný návod pro všechny typy autobusů.

Samotná obměna vozového parku pak potrvá roky, říká ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski. „Máme přes tisíc autobusů a obměníme tak 100 autobusů ročně, takže to potrvá zhruba deset let,“ vysvětlil Witowski.

Autobus svou první jízdu absolvuje na trase mezi Karlovým náměstím a Strahovským stadionem.

Nový vzhled dostanou postupně i tramvaje nebo vlaky. Praha tím chce sjednotit integrovanou dopravu. Jen autobusy totiž teď po hlavním městě a středních Čechách jezdí v asi dvaceti různých provedeních.

Když ale vedení Prahy zhruba před měsícem schválilo nový vzhled, části lidí na sociálních sítích se to nelíbilo. Diskutovali zejména o financích.  I politici ze Spojených sil pro Prahu tehdy kritizovali své kolegy z koalice. V době koronaviru by podle nich peníze mělo město využít smysluplněji. Náměstek Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě ale dnes zopakoval, že nový design nebude stát městskou pokladnu nic navíc. „Veškeré nové autobusy už budou v novém designu a ty staré by stejně šly na celolakovou přeměnu,“ dodal náměstek. 

Nový design v pražské MHD
autor: Marie Veselá
Spustit audio