Červená řepa je dnešním tématem Domácího štěstí
Jsme na začátku dalšího roku, ve kterém si budeme každý den připomínat staré časy. Naši předkové jsou totiž studnicí rad a nápadů, které přináší skutečné Domácí štěstí. Dnes se zastavíme v kuchyni a dodáme si velkou dávku prospěšných látek díky červené řepě. Možná se budete divit, ale jedli ji už ve starověku.
Kořen řepy je totiž plný zdraví. Pomáhá třeba růstu vlasů a nehtů. Blahodárně působí také na srdce, protože upravuje srdeční puls. Prospívá našim nervům, cévám a kůži. Odkyseluje, odvodňuje a je dobrý na střeva, protože je zbavuje škodlivin a tuků.
Červenou řepu můžete jíst nakládanou nebo ji přidat do zeleninové polévky. Stejně tak se hodí do salátu s kouskem křenu, do pomazánky s tvarohem a výborná je i pečená. Myslím, že každý určitě najde způsob, jak ji do jídelníčku zařadit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.