Červená řepa pro zdraví, ale i chuť a barvu na talíři. Známe i řepy jiných barev

Když ji loupeme a krájíme, vypadá celá kuchyň jako při zabíjačce. Červená řepa je poměrně nenápadná plodina, která svou zářivou barvu odhalí až po rozkrojení. V kuchyni by nám ale neměla chybět, protože obsahuje mnoho látek důležitých pro tělo. Navíc některé pokrmy si bez červené řepy neumíme představit – jak by vypadal boršč, kdyby nemohl být temně červený?

Řepu lidé pěstují odnepaměti. Plodina pochází ze Středomoří a severní Afriky, kde byla známá už před třemi tisícovkami let. Ve starém Římě používali červenou řepu spíše jako lék, než jako potravinu, věděli totiž o jejích účincích na lidské zdraví. Do našich končin se dostala právě díky Římanům, kteří svou říši rozšířili daleko na sever.

Starší odrůdy řepy bývaly brzy dřevnaté, ale ty modernější už tento problém nemají. Na řezu jsou krásně červené, a zůstanou měkké, i když je řepa starší.

Mrkev, celer a žlutá řepa

Řepa je superpotravina

Červená bývá označována za superpotravinu z několika důvodů. Povzbuzuje náš trávicí systém, žaludek i játra, zabraňuje kornatění tepen a posiluje imunitu. Aktivuje tvorbu červených krvinek, podporuje růst buněk. Zbavuje střeva nežádoucích látek a pomáhá odstranit zácpu. Za to vděčíme červenému barvivu betaninu.

Protože ale člověk rád zkouší něco nového, obzvláště v gastronomii, byly vyšlechtěny i odrůdy řepy jiných barev – bílá řepa v kuchyni nic nezašpiní. Dále existují řepy oranžové a žluté, které sice neobsahují tolik pigmentů jako červená řepa, ale minerální látky ano, navíc mají obvykle jemnější a sladší chuť. A nakonec známe i řepu pruhovanou. Díky zdobným kruhům jsou tyto druhy vyhledávány na slavnostní pokrmy, například do salátů.

Salát z červené řepy

Řepa v kuchyni

Řepa je totiž velmi chutná za syrova, proto se kombinuje se saláty, ve kterých jsou také jablka nebo křen. S oblibou se kombinuje i křenem, česnekem, pomeranči nebo ořechy. Takové saláty jsou přehlídkou všech barev.

Pomazánka z červené řepy může být na stole za 20 minut

Z vařené řepy se připravují saláty těžší, se smetanou nebo majonézou a doplňují hlavní chody s masem. Řepa upečená pak slouží zejména k přípravě předkrmů. Oblíbené je carpaccio z červené řepy doplněné kozím sýrem a různými druhy listových salátů s výraznými zálivkami.

Bez červené řepy si nedovedeme představit boršč, který je nejrozšířenější ve východních zemích. U nás je červená řepa stále velmi oblíbená naložená tak, jak si ji pamatujeme ze školních jídelen, ale i z domácích kuchyní.

Nakládaná červená řepa s kozím sýrem, Grand Poppet Žďár nad Sázavou
autor: dak