Češi milují tatarku. A nejsou líní připravit si ji podle vlastní chuti

Věděli jste, že jsme naprostými favority v pojídání tatarské omáčky? V Evropě nemáme konkurenci. Z průzkumu AC Nielsen vyplynulo, že v České republice sníme skoro devět a půl tuny tatarské omáčky ročně.

Tatarka je v podstatě majonéza ochucená kyselými okurkami, česnekem, cibulí, pažitkou, petrželí, estragonem, šalotkou, kapary, solí a pepřem.

Češi si tatarskou omáčku rádi vyrábějí po domácku tak, že do majonézy přidávají pokrájené okurky, cibuli a hořčici. Někdo nedá dopustit na česnek, na lák z okurek, nebo tatarku ochutí bílým vínem. Hodí se ke smaženému sýru, květáku, žampionům i masu. Letní grilování se bez tatarky neobejde, což jinde ve světě neznají. Zastánci zdravější stravy zamění výchozí surovinu - majonézu - za zakysanou smetanu nebo kvalitní jogurt.

Legenda o vzniku majonézy vznikla ve Francii

Tatarská omáčka nemá s národem Tatarů nic společného. Vznikla zřejmě ve Francii, stejně jako majonéza, ze které se tatarka vytváří. Dokonce se traduje legenda o tom, že majolku poprvé servíroval jistý francouzský kuchař v 18. století na hostině slavící vítězství Francie nad Anglií.

Francouzský vévoda podle legendy nehnal tehdy poražené Brity do vězení, ale naopak je pozval  na večeři. Kuchař ovšem neměl smetanu na výrobu své tradiční žloutkové omáčky, tak ji nahradil olivovým olejem. Všem to chutnalo a na počest vítězství nazvali novou omáčku podle přístavu Mahon, kde se bitva odehrála:

Přístav Mahon - odtud mahonnaise, časem se vyvinulo slovo mayonnaise. No a pak už byl jen krok k tatarce, kterou Francouzi rádi propojují s chutí tatarských bifteků.

Domácí majonéza za pár sekund

Zkuste tyčový mixér. K výrobě domácí majonézy jsou potřeba kvalitní - nejlépe domácí vajíčka - která se zpracovávají syrová. Osvědčený recept jsme získali na statku v Licibořicích od hospodyně Marie Sýkorové, která klade důraz na kvalitu surovin.

Co je potřeba na výrobu domácí majonézy
Ingredience
  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • půlka citronu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  •  

Postup

Do úzké nádoby dejte dva žloutky, hořčici, olej, šťávu z citrónu, osolte a opepřete.

Tyčový mixér ponořte na dno, zapněte a pomalu zvedejte vzhůru jako píst. Během několika vteřin by měla být majonéza hotová.  

Suroviny jsou v nádobě, teď už zbývá jen pár vteřin práce ponorného mixéru
autor: jsl