Česká hodinářská firma renovuje historické hodiny z Průmyslového paláce. Dostanou svou původní podobu

22. červenec 2022 09:35

Historické hodiny, které desítky let zdobily Průmyslový palác na pražském Výstavišti, opravují hodináři v Lysé nad Labem. Váží asi 450 kilogramů a hodinový stroj dostane svou původní podobu před přestavbou paláce v 50. letech minulého století. 

O velký hodinový stroj se teď stará česká rodinná firma L.Hainz. „Stroj byl celý rozebraný, vyčištěný, bylo tam vyměněné jedno nátahové kolo,“ říká Mariana Nesnídalová, jednatelka firmy.

Čtěte také

Hodiny mají dva cimbály, menší je čtvrťový, ten větší odbíjí v celou. „Cimbál se vyčistí, naloží se do kyseliny citronové, rozebere a pak se zase zkompletuje a vrátí zpátky na Výstaviště,“ popisuje Ondřej Nesnídal.

Do dokončení renovace hodin se změní i jejich vzhled, prosklené číselníky s černými značkami už tam neuvidíte. „Bude se vracet to původní, co tam bylo. Tedy celokovové číselníky se zlatými římskými čísly a s takzvanými hainzovskými liliemi, což jsou ručičky,“ dodává Mariana Nesnídalová.

Vydejte se v reportáži Radka Duchoně do dílny firmy L.Hainz, dozvíte se třeba, co jsou u hodin vzduchové brzdy a k čemu slouží. 

autor: Radek Duchoň
Spustit audio

Související