Česká kulturní zahrada v Clevelandu vzdává hold národním velikánům. Vybudovali ji čeští imigranti, pečují o ni jejich potomci

Známý podnikatel a jeden z nejbohatších Američanů v dějinách John Rockefeller věnoval v roce 1896 Clevelandu zalesněné údolí na východě průmyslového města k vybudování veřejného parku. V něm postupně vyrostly desítky zahrad uctívajících kulturní velikány národů, které tvoří pestrou směs obyvatel Clevelandu. Českou zahradu tu najdete už bezmála 90 let.

Clevelandských kulturních zahrad je teď asi 35. Je tu slovenská, karpatorusínská a tady je česká. Patří k nejstarším, které tu byly založeny,“ uvádí mě do parku starosta zdejší sokolské obce Paul Burik. Jako první tu vznikla v roce 1916 britská zahrada, česká k ní přibyla skoro o dvě desetiletí později, v roce 1935.

Sochu Jana Amose Komenského obklopují růže, cesmíny a pivoňky

Česká národní zahrada je součástí Rockefellerova městského parku. Tvoří ji travnatý kruh obehnaný živým plotem s cestičkami, ve kterém stojí celkem osm soch významných českých osobností. Dvě jsou na první pohled dominantní – Jan Amos Komenský a Tomáš Garrigue Masaryk.

A můj průvodce vyjmenovává další – František Palacký, Jindřich Šimon Baar, Bedřich Smetana, Božena Němcová, Karel Havlíček Borovský… „Všechny dělali Češi, kteří žili tady v Clevelandu. Už nás není tolik, ale když zahrada vznikla, bylo tu 30 tisíc lidí českého původu. Teď jsou to tak 3 tisíce,“ odhaduje Paul.

Starat se o zahradu prý chodí pravidelně už jen on, jeho žena a ještě pár místních.

Poznej zemi svého souseda

Kolem sochy Jana Amose Komenského jsou vysázené růže, cesmíny a pivoňky. Pod Masarykovou sochou odkvétají narcisy. Podobné rostliny najdete i v ostatních národních kulturních zahradách ve zdejším parku. Liší se především sochařskou výzdobou.

Lidí, kteří do české kulturní zahrady pravidelně chodí, už není mnoho. Starosty Clevelandské sokolské obce Paul Burik je jedním z nich

V té slovenské najdete pomník Milana Rastislava Štefánika a Josefa Kollára. Italské zahradě vévodí fontána a plastika Dante Allighieriho. V indické zahradě se usmívá Mahátma Gándhí.

Každý rok v červenci se v zahradách sejdou všichni jejich patroni a prezentují svou národní kuchyni, hudbu nebo tradice. V české zahradě se hraje loutkové divadlo.

Národních kulturních zahrad vzniklo v Rockefellerově parku od roku 1916 více než třicet. První zakládali přistěhovalci z Evropy, dnešní nové zahrady zřizují imigranti třeba ze zemí Blízkého východu. Podle starosty Clevelandské sokolské obce Paula Burika zahrady přispívají k tomu, aby se představitelé jednotlivých kultur lépe poznali a žili spolu ve městě v míru a porozumění.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související