Česká pošta zvažuje prodej sídla v Jindřišské ulici. O místo by mělo zájem hlavní město, mohlo by sem nastěhovat úředníky

27. duben 2023 09:17

Česká pošta možná přijde o novorenesanční budovu v Jindřišské ulici v Praze. Dozorčí rada umožnila jednání o jejím prodeji. A to kvůli špatné finanční situaci podniku. Podle ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN hrozí poště insolvence.

Podnik by prodejem novorenesančního sídla v centru Prahy mohl získat asi miliardu korun. Pokud by Česká pošta letos nezačala úsporami, ocitla by se až ve čtyřmiliardové ztrátě. Zruší proto 300 svých poboček. V Jindřížské ulici jsou kromě poštovních přepážek i kanceláře pro asi 150 úředníků.

„Asi není úplně normální, aby v dnešní době seděla logistická firma v paláci v centru Prahy. Všechny logistické firmy sídlí někde na periferii,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Hlavní město jako zájemce

Server Seznam Zprávy informoval o tom, že dozorčí rada schválila postup prodeje. Samotný prodej musí posvětit Ministerstvo vnitra. Podle šéfa resortu Víta Rakušana by prodej sídla mohl být součástí transformace firmy.

Českému rozhlasu řekl, že si umí představit, že by o tom vláda opravdu jednala. Od vedení pošty ale bude chtít předložit argumenty. „Je to určitě cesta, jakým způsobem může pošta poukázat, že svoji transformaci myslí vážně.“

O budovu má zájem hlavní město Praha. Radní Adam Zábranský z Pirátů už dříve řekl, že by do budovy mohlo město nastěhovat své úředníky.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související