Česká republika je makovou velmocí

Dalším největším hráčem na trhu s konzumním mákem je Turecko, se kterým se na 1. příčce v posledních letech střídáme. Mák setý je lidmi využíván odpradávna a to doslova, podle dochovaných nálezů ho znali už pravěcí lidé.

Na jídelníčku ale mák najdete jenom v několika zemích – tradičně ve slovanské kuchyni, ve středoevropských státech jí ovlivněných a pak také v židovské kultuře a v Turecku. Jinde se mák pěstuje k technickým účelům anebo pro opium. Většina české produkce máku jde na export – z výše napsaného snadno odvodíte kam: vyvážíme ho do Ruska, Polska, na Slovensko, Ukrajinu, do Rakouska, Německa, Maďarska a Nizozemí. Částečně český mák míří také do USA, kde jsou odběrateli komunity s evropskými slovanskými kořeny.

Český mák

V Evropě je registrováno kolem 50 odrůd máku. U nás jsou nejvíce rozšířeny odrůdy Major, Maraton a Bergam, které mají československý původ - pocházejí ze šlechtitelských stanic se sídlem na Slovensku. Vyznačují se bílým nebo světle narůžovělým květem.

Makové pole Úněšovského statku

Mák má své nároky – na půdu, teplotu, světlo, vláhu. Jeho pěstování není nejjednodušší, vyžaduje pěstitelskou zkušenost, a proto se do něj ne každý pouští. Navíc je třeba dodržovat jisté zákonem dané povinnosti, které byly ustanoveny, aby zabránily případnému zneužití makoviny ve směru k drogové scéně. V České republice se pěstují především máky jarní, s jarním výsevem a podzimní sklizní. Podíl ozimých máků je minimální.

V Úněšovském statku na severním Plzeňsku, kam jsme se podívali v našich Pochoutkách, mák sklízejí dvojím způsobem. Zelený plevel komplikuje skladování máku a tak se z pole s velkým zaplevelením získává pouze semeno, které jde obratem do prodeje. Z míst s malým zaplevelením se mák sklízí včetně makoviny a spolu s ní po usušení také skladuje a to i několik měsíců. Makovinu Úněšovský statek prodává na farmaceutické zpracování. Právě makovina – na rozdíl od semen máku - obsahuje alkaloidy. Za vaší případnou závislostí na makových buchtách tedy rozhodně nestojí narkotické účinky.

Kombajn (na sklizeň máku i obilovin)

Při skladování máku je důležitý přístup vzduchu, ale tak, aby maková semena zůstala pokud možno bez pohybu – poškozené semeno žlukne. Proto se mák skladuje i se zbytky makovic a sklad je nutné provzdušňovat: někde to provádějí podlahou, v Úněšově do skladovacích prostor vhánějí vzduch pomocí speciálních provzdušňovacích jehel. Vyčištěný a usušený mák vám doma v chladné, suché a temné spíži vydrží měsíce, namletý byste měli co nejdříve zpracovat (nebo ho můžete zkusit zamrazit). Po mletém máku v supermarketu se proto raději nepoohlížejte a vždy věnujte pozornost době spotřeby máku.

Bezprostředně po sklizni - směs máku s makovinou, 60 až 80 % směsi tvoří semena máku

Investice peněz do mlýnku na mák a energie a času do jeho namletí se vám vyplatí. Konzumací máku totiž prospějete svému zdraví – má v sobě hodně vápníku, takže se doporučuje jako prevence osteoporózy. Vaše tělo bude vděčné také za přísun rostlinných bílkovin, vlákniny, olejů – zejm. kyseliny linolové, dále železa, hořčíku i jiných látek.

Mák v české kuchyni

V tuzemské kuchyni mák dáváme na pečivo, škubánky, nudle, do závinů, bábovek a hlavně do koláčů a zmíněných klasických českých buchet, jako to dělávaly už babičky našich babiček. Další způsob přípravy máku do buchet a koláčů ze severního Plzeňska, si můžete poslechnout v příspěvku.

Jestli k sobě chcete přivolat lásku a bohatství, měli byste podle ezoteriků při sobě nosit mák v textilním pytlíčku jako talisman. Pak nám dejte vědět, zda se kýžený efekt dostavil.

Unikátní vstup sušky umožňuje i sušení velkoobjemových krmiv, např. řezanky vojtěšky nebo sena

Takzvané makové mléko je zdrojem 10 až 12krát většího množství vápníku než mléko kravské, připravíte si je snadno. Budete potřebovat 100 g propláchnutého máku a 1 litr vody.

Umelete mák, zalijete 1 litrem vody a necháte odstát nejméně 4 hodiny (nejlépe přes noc) při pokojové teplotě. Můžete občas promíchat. Pak rozmixujete, přecedíte a vypijete.

V této souvislosti je třeba znovu zdůraznit, že alkaloidy obsahuje makovina, makové mléko ze semen nemá nic společného s makovým odvarem z makovic!