Českem se přehnaly bouřky. Voda zatopila sklepy a zvedla hladiny řek

27. květen 2014

Do Česka dnes opět dorazily silné bouřky. Přinesly intenzivní déšť i kroupy. Na mnoha místech v republice voda způsobila problémy, například zatopila sklepy domů. Někde hrozí místní záplavy.

V Praze hasiči odpoledne museli vyjíždět k celkem padesáti zásahům.

„Čerpali jsme vodu třeba v Michli ze suterénního bytu nebo jsme na Senovážném náměstí odstraňovali spadlý strom před hotelem,“ popsala mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Voda se dostala do některých podchodů, například u Muzea. Někteří lidé kvůli tomu volili cestu přes magistrálu, takže kličkovali mezi auty, a vznikaly tak nebezpečné situace.

Několik minut byl také neprůjezdný podjezd pro tramvaje U Bulhara. Tramvaje tam dlouhé desítky minut stály a lidé šli raději pěšky.

Vchod do metra Můstek uprostřed Václavského náměstí byl zhruba do 16 hodin uzavřen, protože ho zaplavila voda. Provoz metra ale omezen nebyl.

Voda ve vestibulu metra na Václavském náměstí v Praze

Zatopené jsou sklepy Národní knihovny. Navíc se ucpala kanalizace a voda nemohla odtékat. Na místo proto povolali hasiče, kteří byli připraveni vodu odčerpávat. Kanalizace se ale poté uvolnila a voda začala mizet sama. Nepoškodila žádné knihy ani jiné dokumenty.

Divadlo ABC poblíž Václavského náměstí muselo kvůli zaplavenému prostoru zrušit své dnešní představení Markéta Lazarová.

„Je vytopené celé zázemí divadla - herecké kanceláře, šatny, maskérna, kulisárna, v celé zadní části jeviště, která není vidět, je ještě voda,“ přiblížila mluvčí Městských divadel pražských Tereza Mrzenová. Dodala, že teď se postižené prostory vysoušejí, voda ale zasáhla i vzduchotechniku. Jestli bude divadlo hrát zítra, tak ještě není jasné.

Voda vyplavila zázemí pražského Divadla ABC, které kvůli tomu zrušilo večerní program

Problémy způsobily přívalové deště vedle Prahy také ve středních Čechách. Hasiči museli uklízet bahno na silnici ve Voticích na Benešovsku a vodou se naplnil i sklep v Milíně na Příbramsku. Podle hasičů ale déšť vážnější škody nezpůsobil.

Čtěte také

U východočeského Potštejna naopak hrozí přelití dvou rybníků, jeden už začal přetékat. Jeho hráz je sice stabilizovaná, pokud by ale začalo znovu pršet, vody by se valilo stále více a zatopila by okolní domy. Nejhorší situace je kvůli tomu v Borovnici jen několik kilometrů od Potštejna, kde hasiči a policie evakuovali asi 10 domů. Za odpoledne zasahovali celkem dvanáctkrát.

Ve Lhotě u Potštejna museli ze zatopeného domu evakuovat i starší nemohoucí ženu, která by se jinak nedostala ven. Déšť v oblasti mezitím ustává a hasiči se snaží vodu odčerpávat.

V Borovnici ve východních Čechách hasiči kvůli přívalovému dešti preventivně evakuovali 8 domů

V Pardubickém kraji lokální průtrž mračen zkomplikovala provoz na silnici třetí třídy u Rabštejnské Lhoty na Chrudimsku. Komunikaci zaplavily voda a bahno, je ale s menšími problémy průjezdná.

Čtěte také

Na Liberecku se kvůli silnému dešti na silnici II/277 v obcích Všelibice a Kobyly sesunul svah. Komunikace by měla být uzavřená do půl desáté večer. I přes vytrvalý déšť a vítr je zatím v Libereckém kraji na silnicích klid.

Na severu Čech dnes kvůli bouřkám museli hasiči vyjet celkem 30krát, nejvíce na Lounsku, Ústecku a Děčínsku. Nejčastěji zasahovali v Žatci. Voda zaplavila ulici Pod Střelnicí, další vodu odčerpali hasiči ze sklepa v ulici Volyňských Čechů a z dětského hřiště na školním pozemku v ulici Petra Bezruče. Hasiči čerpali vodu také na dvou místech v Tuchořicích na Lounsku a pročistili kanálovou vpusť v Podbořanech. Pršet má na Ústecku až do 23 hodin.

Čtěte také

Na Novojičínsku se rozvodnily místní toky Zrzávka, Jičínka a Grasmanka, odpoledne dosáhly druhého, krátce i třetího povodňového stupně. Jičínka dokonce zalila silnici spojující Nový Jičín s Frenštátem pod Radhoštěm. Vpodvečer se ale hladiny říček vrátily do normálu. Ve městě přesto stavějí hráze z pytlů s pískem, hrozí vylití místního potoka. Lidi před velkou vodou varují sirény.

Obyvatelé horní části obce Životice u Nového Jičína uklízeli bahno a čerpali vodu ze zatopených sklepů

„Hlásí se nám první zatopené chaty, sklepy, v Bludovicích se sesunul kousek svahu do potoka. Podle meteorologů by snad mělo pršet do sedmi hodin do večera. Asi ne stále, nicméně jsme v pohotovosti a držíme služby,“ uvedla novojičínská mluvčí Marie Machková. Kvůli dalším dešťům ve městě také zasedal krizový štáb.

Na Jesenicku hasiči stavějí na ohrožených místech provizorní hráze. V obcích Zlaté Hory, Mikulovice nebo Písečná také čerpají vodu ze sklepů.

Kvůli bouřkám platí až do zítřejšího večera výstraha meteorologů. Nárazy větru, silný déšť a místy i kroupy mají zasáhnout hlavně Českomoravskou vrchovinu a východní Čechy, místy se bouřky objeví i na Moravě a ve Slezsku. V západních a jihozápadních Čechách by mělo jen pršet.

Už v pondělí večer intenzivní déšť vyplavil několik obcí na východě Čech. V Sopotnici voda z místního potoka a polí vyplavila na dvě desítky domů.

Voda z bouřky zaplavila parkoviště u Hlavního nádraží v Praze
Výstraha před bouřkami
autoři: Jan Beneš , jšo , ova , mkk , sib , stj , iha , Tomáš Mařas , duch , ba
Spustit audio