Česko se loučilo s Karlem Gottem. Na pražský Žofín přišlo během pátku přibližně 49 000 fanoušků

11. říjen 2019 19:00

Na pražském Žofíně v pátek těsně před půlnocí skončilo veřejné rozloučení se zesnulým zpěvákem Karlem Gottem. Naposledy se mu přišlo poklonit zhruba 49 000 lidí, řekl provozní ředitel paláce Žofín Jan Hrubý. Do Velké sálu se nakonec dostali všichni zájemci, kteří vystáli frontu. Čekací doba se pohybovala průměrně kolem dvou hodin. Vzpomínková akce se uskutečnila bez komplikací v poklidné a důstojné atmosféře.

Do Velkého sálu žofínského paláce, kde byla vystavena Gottova rakev, u které celý den stáli vojáci čestné stráže, přišli lidé všech generací, z různých koutů republiky i ze zahraničí. Poslední, kdo vstoupil do budovy, byla paní Maria z Prahy.

Smuteční místnost fanoušci zaplnili květinami. Věnce a květinové koše tam byly také od Gottovy rodiny, firem a veřejných institucí. Všechny květinové dary budou nyní převezeny do Kinského zahrady. Pražský magistrát a pátá městská část v zahradě zřídila pietní místo. Přístupné bude do nedělní půlnoci.

Zástup na schodech Žofínského paláce - místa rozloučení s Karlem Gottem.

První lidé začali ke Slovanskému ostrovu přicházet už ve čtvrtek odpoledne, v pátek časně ráno se vytvořila fronta přes přilehlý most Legií až na Janáčkovo nábřeží na protějším břehu Vltavy.

Gottovi fanoušci přinášejí k rakvi zesnulého zpěváka stále květiny. Na stupíncích u katafalku i stolech uprostřed místnosti připravených pro odkládání květinových darů jsou kytice naskládány do výšky na sebe. Všechny květy budou po skončení dnešního veřejného rozloučení ještě dva dny vystaveny na novém pietním místě v Kinského zahradě v Praze 5.

Veřejné rozloučení s oblíbeným zpěvákem provázejí bezpečnostní opatření a dopravní omezení, služby posílili zdravotníci či policisté. Uctít Gottovu památku mohli lidé také od 10.00 na novém pietním místě v Kinského zahradě na Smíchově.

Lidé čekající na poslední rozloučení s Karlem Gottem.

Rozloučení s Karlem Gottem jste mohli sledovat v online reportáží iRozhlasu.

V sobotu uctí Region památku Karla Gotta speciálním vysíláním včetně přímého přenosu zádušní mše z pražské katedrály sv. Víta.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio