Česko se přesune do pátého stupně PES. Tvrdý ‚lockdown‘ začne platit v neděli, rozhodla vláda

23. prosinec 2020 14:22

Česko přechází od neděle do nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES. Přísnější opatření se budou týkat obchodů, služeb i škol. Rozhodla o tom vláda. A formálně ministři taky prodloužili nouzový stav - do 22. ledna.

Protiepidemická opatření v Česku se od neděle 27. prosince opět zpřísní na stupeň pět. Způsobilo to neustále se zvyšující číslo nakažených lidí nemocí covid-19, které roste už několik dnů po sobě. Vláda chce proto snížit hlavně kontakty mezi lidmi, udělá to ale až po vánočních svátcích.

Co to konkrétně znamená? Od 27. prosince budou opět zavřené obchody s výjimkou potravin, lékáren nebo drogerií. I velké obchody mají nabízet jen zboží základní potřeby a nikoliv třeba oblečení, elektroniku nebo hračky, jako dosud. Opět se zavřou také kadeřnictví nebo kosmetické služby, nebudou fungovat ani lyžařská střediska. Zákaz vycházení bude platit opět od 21 hodin do 5ti hodin ráno.

Do škol se v lednu po vánočních prázdninách vrátí pouze žáci prvních a druhých tříd základních škol. Fungovat budou dál mateřské a speciální školy. Ostatní žáci a studenti znovu přejdou na distanční výuku.

Přesun do pátého stupně a tedy znovuzavedení distanční výuky pro většinu žáků a studentů, se dal podle Asociace ředitelů základních škol vzhledem ke statistikám očekávat. Podle Asociace ředitelů gymnázií bude distanční výuka problematická hlavně pro poslední ročníky.

Na nová opatření už reagoval i Svaz obchodu. Vláda podle něj znovu vytvořila nařízeními zmatek. Místo, aby nechala otevřené malé prodejny, vytvořila nový systém, ve kterém se podle svazu nikdo nevyzná.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika
Spustit audio