Česko si bude vybírat nového prezidenta z 9 kandidátů

12. leden 2018

Nového prezidenta si dnes začnou voliči vybírat v celém Česku ve 14 hodin odpoledne. Přímá volba hlavy státu se koná už po druhé. Tentokrát se bude rozhodovat o tom, jestli na Hradě zůstane stávající prezident Miloš Zeman nebo někdo z jeho osmi vyzyvatelů – mezi kterými jsou (v abecedním pořadí) Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek.

Pokud žádný z 9 kandidátů v prvním kole volby - tedy dnes a v sobotu - nezíská víc než 50% hlasů, bude za 14 dnů kolo druhé. V něm se pak vybírá ze dvou nejúspěšnějších uchazečů o Hrad v prvním kole. Pro každé kolo se vydávají jiné hlasovací lístky.

Dnes budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, v sobotu pak od 8 do 14 hodin. Při volbě prezidenta se na volebním lístku nic neškrtá ani nekroužkuje. Stačí jen vložit lístek se jménem kandidáta do obálky, kterou volič dostane od volební komise a vhodí obálku do hlasovací urny. To je rozdíl například proti volbám do poslanecké sněmovny nebo těm komunálním, kdy je možné dávat taky takzvané preferenční hlasy konkrétním kandidátům.

Důležité je mít s sebou doklad totožnosti, tedy platný občanský průkaz nebo pas. S propadlým dokladem není možné hlasovat.

Většina voličů bude hlasovat v místě trvalého bydliště. Voliči, kteří si včas zařídili voličský průkaz, můžou hlasovat mimo okrsek, kde mají hlášený trvalý pobyt. Platí to také pro ty, kteří plánují volit v zahraničí.

V sedmi českých městech a obcích začnou spolu s prezidentskými volbami i referenda o místních záležitostech. Ve středních Čechách se to týká Všenor u Prahy, kde se lidé budou vyjadřovat k možné další výstavbě v obci. Zájem o tuhle lokalitu má totiž několik soukromých investorů, chtějí tam vybudovat bytové domy i komerční prostory.

Reportéři Českého rozhlasu budou sledovat průběh voleb přímo v terénu, odkud se budou aktuálně hlásit do vysílání. Podrobně se budeme věnovat i sčítání hlasů po skončení 1. kola voleb v sobotu odpoledne.

autor: redakce
Spustit audio