Česko si připomíná 17. listopad. Patřit bude pietním akcím a demonstracím, ale i válce na Ukrajině

17. listopad 2022 07:20
Zprávy

Česko si dnes připomíná jak Den boje za svobodu a demokracii, tak i Mezinárodní den studentstva. V Praze a dalších městech se uskuteční pietní akce, happeningy, demonstrace a koncerty. Tématy akcí budou nejen události let 1989 a 1939, ale také ruská válka proti Ukrajině a její dopady. Jen v hlavním městě budou policisté dohlížet na dvě desítky shromáždění a pochodů.

První pietní akce začne ve čtvrtek ráno před Hlávkovou kolejí v Praze, a to jako připomínka obětí nacistické perzekuce československých studentů z roku 1939, kdy nacisté uzavřeli vysoké školy.

Centrem dění pak bude tradičně pražská Národní třída, kde se tvrdý zákrok policie proti studentské demonstraci 17. listopadu 1989 stal spouštěčem událostí vedoucích k pádu komunistického režimu. Tehdejší události si u pamětní desky připomenou čelní představitelé státu, zástupci vysokých škol a další osobnosti.

Satirický nadhled by do oslav měl vnést karnevalový průvod Sametové posvícení, který se vydá z pražské Kampy přes Národní třídu a Staroměstské náměstí do Kampusu Hybernská.

Na Národní třídě také bude po celý den studentská slavnost, kterou již tradičně pořádá spolek Díky, že můžem pod heslem O svobodu se musíme starat. Symbolicky v 17.11 tam zazní u ppietního místa Modlitba pro Martu.

Výstavy, pouliční představení a koncerty doplní brunch na podporu samoživitelek nebo debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům či ruské agresi proti Ukrajině.

S tímto tématem bude souviset i odpolední Pochod na podporu demokracie nebo konference v Lichtenštejnském paláci nazvaná Hybridní válka Ruska proti demokratickému světu, na které vystoupí premiér Petr Fiala z ODS či představitelka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Odpoledne se pak z ulice Na Slupi přes Karlovo na Jungmannovo náměstí vydá Pochod na podporu demokracie s názvem ČR stojí na straně napadené Ukrajiny.

Kritici současného uspořádání ohlásili na poledne demonstraci za demisi Fialovy vlády na pražskou Letnou. Odpoledne by měl z Opletalovy ulice vyrazit průvod k České televizi, kde by se měla konat další protivládní demonstrace.

V podvečer se na Václavském náměstí uskuteční Koncert pro budoucnost a večer v Národním divadle převezmou protinacističtí a protikomunističtí odbojáři Ceny paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum.

Omezení v dopravě

Pražská policie upozornila, že kvůli velkému množství demonstrací musejí obyvatelé a návštěvníci hlavního města počítat ve státní svátek s omezením dopravy nejen celý den na Národní třídě, ale i krátkodobě na dalších místech, kde se uskuteční pochody a shromáždění - například na Albertově, u Hlávkovy koleje, na Kampě či Kavčích hrách.

„Na bezpečnostním opatření se bude podílet několik set policistů z řad pořádkové, dopravní i kriminální služby,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Samozřejmostí budou i kolegové z antikonfliktního týmu a přijedou nám do Prahy vypomoci i kolegové z jiných krajů, které jsme požádali o spolupráci. Spolupracujeme také se strážníky městské policie, dopravním podnikem a Magistrátem hlavního města Prahy,“ doplnil.

Cestující také musí počítat s výlukami v části linek metra A a C, které potrvají až do konce týdne.

Na trase C nepojedou vlaky mezi stanicemi Pražského povstání a Florenc a na lince A mezi stanicemi Strašnická a Depo Hostivař. Důvodem je oprava tratí.

Jako náhradní dopravu na lince A mohou lidé využít tramvajové linky číslo 7 a 37 nebo autobusy 127 a 175. Místo metra C pojedou náhradní autobusové linky XC.

autor: red
Spustit audio