Česko slaví Den vítězství. Na Vítkově uctil památku padlých vojáků prezident i šéf Senátu

8. květen 2021

Česko si připomíná 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Památku padlých vojáků uctil prezident republiky Miloš Zeman. Tradičního aktu na pražském Vítkově se zúčastnili i další významní ústavní činitelé. Kvůli pandemické situaci je bez účasti veřejnosti.

Prostranství u Národního památníku zaplnilo několik vojenských jednotek – tedy čestné a hradní stráže. Úderem půl jedenácté trubač Ústřední hudby Armády České republiky zahlásil třikrát signál pozor, a to za příchodu prezidenta republiky Miloše Zemana.

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil na pražském Vítkově pietního aktu uspořádaném 8. května 2021 u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války.

Pietního aktu se kromě hlavy státu zúčastnili například i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a třeba taky předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo kardinál Dominik Duka.

Po hlášení velitele jednotek prezident pozdravil vojáky. Poté po kladení věnců a květin následovala minuta ticha, na jejíž závěr trubač zahrál signál večerka.

Pandemie mění oslavy

Letošní akce je ale poznamenaná pandemickými opatřeními. Zatímco dříve se před hrobem neznámého vojína na Vítkově scházeli stovky lidí – nejenom politické špičky státu, ale i váleční veteráni a veřejnost – letos byl počet co nejvíc redukován.

Pientní akt na pražském Vítkově  8. května 2021 u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války.

Pandemie pak výrazně ovlivnila i oslavy v Plzni, kterou v roce 1945 osvobodili Američané. Běžně bývají pro desítky tisíc lidí, vzpomínkový, kulturní nebo vojenský program je bez diváků. Lidé ho mohou sledovat na internetu. Na rozdíl od minulého roku je ale ve městě vystaveno kolem dvaceti vojenských strojů. Po celém městě pak výročí připomínají české i americké vlajky.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším válečným střetnutím. Češi bojovali proti německým nacistům na západní i na východní frontě.

autoři: Zuzana Švejdová , red
Spustit audio