Česko uzavřelo další vyjednávací kapitolu

24. říjen 2002

Česká republika uzavřela po týdenním odkladu další kapitolu vstupních jednání s Evropskou unií- hospodářskou soutěž. Stalo se tak poté, co Nizozemsko stáhlo své námitky ohledně oddlužení českého ocelářství. Hospodářská soutěž je 26. oblastí ze 30, o kterých vedou čeští vyjednavači rozhovory s evropskou patnáctkou.

Ukončení vstupních rozhovorů o hospodářské soutěži znamená pro českou vládu konec tahanic kolem státní pomoci ocelářství. Hospodářská soutěž byla zablokovaná kvůli tomu, že Česko žádalo o možnost poskytnout státní peníze na oddlužení hutí. Teď, když Evropská komise i patnáctka vyjádřily s restrukturalizací hutí souhlas, se může kapitola uzavřít.

Vstupní rozhovory 10 kandidátských států s Evropskou unií mají skončit 13. prosince, proto je důležité, že se české vládě jednání o hospodářské soutěži podařilo uzavřít. Zbylé čtyři oblasti, a sice dopravu, příspěvek do rozpočtu Unie a zemědělství a zastoupení České republiky v Evropských institucích není možné v této chvíli završit. Posun by mohl přijít, pokud se Evropské unii podaří na dnešním a zítřejším summitu v Bruselu najít dohodu o financování společného zemědělství po rozšíření.

K ukončení jednání zbývá ještě uzavřít Dopravu, Zemědělství, Rozpočtová pravidla a zastoupení Česka v orgánech Unie.

autoři: ark , Milan Fridrich
Spustit audio