Česko zažilo tropický den. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích, na dalších sedmi stanicích meteorologové naměřili teploty přes 30 stupňů

15. září 2020

Na osmi stanicích v Čechách a na jihu Moravy v pondělí naměřili teploty přes 30 stupňů Celsia, což je hranice pro tropický den. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích, kde teploměr ukázal 31,3 stupně. Rekord pro 14. září překonalo 27 ze 156 stanic, které měří alespoň 30 let. Ve vyšších a horských polohách si v pondělí zapsala nové maximum téměř polovina stanic. Meteorologové o tom informovali na svém webu.

Přes 31 stupňů bylo kromě Dobřichovic také ještě na plzeňské stanici Mikulka. Tropický den zažily i stanice v pražských Komořanech, v Plzni-Bolevci, ve středočeských Neumětelích a Průhonicích, v Doksanech na Litoměřicku a v jihomoravské Strážnici.

Teplotní rekord zaznamenalo 17 procent stanic. Zatímco v nižších a středních polohách to bylo 11 procent stanic (konkrétně 14 ze 126) měřících aspoň 30 let, ve vyšších a horských polohách si novou maximální teplotu zapsala skoro polovina stanic (13 ze 30).

Nynější velmi teplé počasí vydrží podle meteorologů do středy, poté mají přijít bouřky a ochladí se zhruba na dvacet stupňů Celsia.

zdroj: ČTK
Spustit audio