Českou bramboračku s námi ochutnala hlasatelka Saskia Burešová a odnesla si hned několik tipů

S dalšími Pochoutkami na talíři jsme zajeli do Plzeňské restaurace v suterénu Obecního domu v Praze, kde je šéfkuchařem Svatoslav Skřipec. Denně vaří 100 litrů bramboračky a pro nás uvařil také jeden velký hrnec. Ochutnávala s námi hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová. Byla nadšená.

Bramboračka

Ingredience na 10 porcí:

100 g přepuštěného másla

1 lžíce oleje

½ kg cibule

1 kg čerstvého celeru

1 kg čerstvé mrkve

1 kg brambor

houby čerstvé/sušené

kmín

sůl

majoránka

6 stroužků česneku

2-3 l masového nebo zeleninového vývaru

Jíška:

10 zarovnaných lžic mouky

100 g másla (může ho být víc, máslo pak zjemní chuť polévky).

Postup:

Přepuštěné máslo s kapkou oleje (olej zabrání spálení másla) nalijeme do kastrolu, cibuli najemno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět.

Zeleninu nakrájíme na kostičky velikosti 1 cm a přidáme k cibuli, orestujeme, přidáme trošku kmínu, aby se rozvoněl a zarestujeme.

Pak přidáme nakrájené houby a na kostičky nakrájené brambory, osolíme, vše orestujeme a zalijeme 2- 3 litry vývaru. Přidáme hrst rozdrcené majoránky (je lepší čerstvá) a česnek a povaříme.

Nakonec přidáme jíšku, kterou jsme připravili zasmahnutím mouky na másle, a necháme povařit. Česnek můžeme přidat pro chuť i těsně před podáváním na stůl, aby polévka voněla.

Svatoslav Skřipec

Vyučil se v roce 1982 v Karlových Varech pro tehdejší Československé státní lázně, kde po vyučení nastoupil do hotelu Sanssouci. Po třech letech přestoupil do Hotelu Imperial, kde se vypracoval až na pozici zástupce šéfkuchaře. Po roce 1989 odešel do Německa, kde získal vědomosti a zkušenosti v oboru výroby uzenin a masných specialit. Po návratu do České republiky nastoupil jako šéfkuchař do hotelu Venus v Karlových Varech. Když přišla po čase nabídka pracovat v Obecním domě v Praze, nebylo nad čím přemýšlet.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.