Český česnek je štiplavý, protože si ho tak Češi vyšlechtili. Je to koření

Snad každý Čech žehrá, že česnek, který je v obchodech, už není to, co bývalo. Je to tím, že v dnešní době kupujeme česnek ze všech koutů světa. Všude ho používají jinak. Češi jim jídla koření, a tak chtějí, aby byl ostrý a štiplavý. Neznamená to, že by jiné druhy česneku byly horší.

Česnek je pravděpodobně jedna z nejstarších bylin pěstovaných nejen pro své kulinářské, ale i pro své léčebné vlastnosti, téměř po celém světě. Traduje se, že česnek se objevil v Kirgizské poušti na Sibiři asi před sedmi tisíci roky. Poté byl dovezen do starověkého Egypta, aby jím nasytili otroky, kteří stavěli pyramidy. Měl je udržet v dobré kondici.

Česnek v antice

Ve starověkém Řecku česnek konzumovali ve velkém množství kvůli zlepšení cirkulace krve a nabytí síly. V tradiční čínské medicíně se česnek používal jako hlavní součást léčby při všech běžných onemocněních. Perští lékaři považovali česnek za účinný protijed na hadí uštknutí, vzteklinu a kousnutí štíra.

Česnekové zdraví

Už dávno lidé přišli na to, že česnek má široké spektrum antimikrobiálních látek. Většina příznivých účinků česneku pochází z více než stovky jeho složek obsahujících síru. Když cibulku česneku rozmačkáme nebo rozžvýkáme, změní se alliin (jedna z těchto složek) na allicin, chemickou látku odpovědnou za česnekový zápach i jeho léčivé účinky.

Stroužky česneku

Vitamínová bomba

Navíc je česnek bohatým zdrojem vitamínů A, B a C. Obsahuje stopové prvky - selen, jod, mangan, měď, bór, molybden, kobalt a zinek. Snižuje hladinu cholesterolu, redukuje krevní srážlivost, zvyšuje imunitu, mírně snižuje krevní tlak tím, že rozšiřuje cévy a pomáhá tak zlepšovat krevní oběh.

Páchnoucí cibulka

To všechno určitě dobře věděli naši předkové, kteří česnek v kuchyni často používali. A také dobře věděli, že česnek působí na náš čich. Údajně proto ho už staří Řekové nazývali „páchnoucí růže“. Typickou vůni česneku způsobuje právě allicin. Chceme-li zabránit česnekovým výparům, pak bychom měli vyzkoušet metody našich babiček. Po požití česneku vypít tři sklenice mléka nebo žvýkat snítku čerstvé petržele či máty.

Česnek

Česnek už ve staročeské kuchyni

Nejstarším ochucovadlem ve staročeské kuchyni byla sůl, ale v mnoha receptech bychom našli byliny, které vynikaly vůní a chutí - bedrník, čemeřice, petržel, šafrán, šalvěj. Ke zlepšení a zvýraznění chuti se využívala i cibule a česnek. A řada receptů se dochovala dodnes.

Česnečka našich babiček

Věděli jste například to, že česnečka má své kořeny má ve staročeské kuchyni. Předpisů na oukrop z česneku a brambor naše babičky a prababičky znaly dokonce několik. Ve čtyřicátých letech dvacátého století se do česnečky přidávaly brambory neboli zemčata, majoránka a husí nebo vepřové sádlo.

Palice česneku

Receptů s česnekem najdeme mnoho, ale abychom si opravdu pochutnali, musíme vědět jaký česnek koupit a hlavně jak ho uchovávat.

Český česnek

Ideální je mít a znát svého dodavatele. Stojí za to porozhlédnout se kolem sebe a vyhledat si pěstitele, který se česnekem zabývá a má už své zkušenosti. Každopádně bychom měli vycházet z toho, co věděli už naši předkové. Do naší české kuchyně se hodí česnek český, který má svá specifika, co se složení týká. A francouzská kuchyně zase vyžaduje francouzský, španělská španělský... Je tedy potřeba vědět co budeme vařit.

Jak skladovat česnek?

Pokud už seženeme kvalitní český česnek, byli bychom rádi, aby nám dlouho vydržel.
Někteří odborníci tvrdí, že zapletený do copu vydrží zavěšený přímo v kuchyni do další sezony, jen si průběžně odřezáváme podle potřeby jednotlivé cibule.
Jan Kozák, který se šlechtění česneku věnuje už přes dvacet let, tvrdí, že ideální je teplota 18 až 20 °C, při které česnek neraší.

Svazky česneku

Česnekoví paraziti

Největším nepřítelem uchovávání česneku je vlnovník česnekový, parazit, který způsobuje takzvané vyšeptávání česneku. Vlnovník zapříčiní, že jednotlivé stroužky se postupně zcvrknou tak, že z palice zbydou v podstatě jen obaly.

Pomohlo by skladovat česnek při teplotě kolem nuly, což ale nejde v lednici, kde je vlhko. Proto někdo jednotlivé stroužky vyloupe a uloží v zavíčkované sklenici do mrazničky.

Kdysi se říkalo, že česnek zavěšený v domácnosti odhání všechno zlo, dokonce i zahání zloděje a závistivce. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

autor: Zdeňka Kabourková