Českým sklárnám a porcelánkám hrozí krize

24. září 2008

Česko by mohlo přijít o další výjimečnou tradici - českým sklárnám a porcelánkám hrozí krize. Dnes přestaly tavit poděbradské sklárny. Na dovolenou asi budou muset také karlovarští skláři. A mezi zaměstnanci skláren se šíří panika. Největšímu českému výrobci užitkového skla - skupině Bohemia Crystalex Trading - totiž kvůli několikamiliardovým dluhům hrozí konkurz.

Máte dovolenou. Tato obvykle dobrá zpráva teď skláře moc netěší. V poděbradských Sklárnách Bohemia už vypustili tavicí vanu. Sklárny patří mezi největší zaměstnavatele v nymburském regionu, a není proto divu, že se lidé bojí o místo.

Kromě Poděbrad a Karlových Varů je podobná situace také ve Světlé nad Sázavou. Tam se možného uzavření skláren obává i úřad práce. Situace v českém sklářství je vážná také podle majitele sklárny v Harrachově Františka Novosada, který vyjmenovává její příčiny: "Slabý dolar, silná koruna, asijská konkurence, americká finanční krize." S Františkem Novosadem jsme o tématu hovořili v Ranním interview Radiožurnálu.

Vedení sklářského koncernu Bohemia Crystalex Trading si nechalo vypracovat analýzu. Chce z ní vyčíst, které provozy mohou dále fungovat. Teoreticky by se krize českého sklářství mohla dotknout až sedmi tisíc pracovních míst.

autoři: mta , lej
Spustit audio