Česnek je za vodu vděčný, zalévejte ho jako mrkev

1. říjen 2021

Na dotazy vás, posluchačů, jak zalévat česnek, kde sehnat roubovaný vlašský ořech a proč červenají lískové oříšky, odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Ptáte se, jak na záhonku zalévat česnek. Česnek potřebuje v sezóně (ne na podzim, po vysazení) podobnou zálivku jako mrkev. Rok 2021 byl bohatý na déšť, česnek na většině našeho území zálivku nepotřeboval. V suchých letech je ale za vodu vděčný. Zálivka by měla být taková, aby se voda dostala ke kořenům česneku, tedy do hloubky asi 10 centimetrů. Zaléváme občas, dejme tomu jednou týdně, samozřejmě podle okolností, podle počasí, podle stanoviště.

Další dotaz zní: Ořech vlašský roubovaný, kde se dá sehnat? Roubované vlašské ořechy jsou vcelku běžně k dostání jak ve školkách, tak prodejnách ovocných stromků. Obyčejně to bývá až po 20. říjnu.

To, že jsou lískové oříšky červené, může být odrůdová vlastnost

A do třetice z vašich dotazů: Lískové oříšky uprostřed v chomáči červenají, proč? Kdybych věděl, jestli vedle toho červenání i zasychají, mohl bych říct, že je postihla nějaká houbová choroba, šedá hniloba, nebo monilióza. U lískových ořechů se tyto choroby projevují právě zaschnutím části plodenství. Pokud se tak děje každý rok a není to na úkor výnosu, může to být odrůdová vlastnost. Pokud bych si mohl oříšky prohlédnout, možná bych našel i jinou příčinu. Třeba v nedostatku některých prvků, možná v napadení nosatcem, prostě možností je několik.“

Dírka ve skořápce lískového ořechu znamená návštěvu brouka nosatce
Spustit audio

Související