Česnek medvědí, kopřiva, bršlice. Jarní bylinky, které nakopnou a pomůžou hubnout

20. březen 2023

Přebytečná kila řešíme nejvíc asi začátkem jara. Snížit váhu nelze bez pohybu a změny stravovacích návyků. Některé byliny ale mohou urychlit metabolismus, pomoci s nedostatečnou činností žlučníku nebo zbavit organismus nadbytečné vody.

„Bylinkařit se dá v podstatě celý rok, tady u nás v Polabí se bylinky dají sbírat už od konce února. A to je takový můj nejoblíbenější předjarní trojlístek, medvědí česnek, kopřiva a bršlice,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Kopřiva patří mezi bylinky, které mají vliv na metabolismus a hubnutí. Dokonce dokáže příznivě ovlivnit hladinu krevního cukru. „Jo to opravdu nezmar, který se dá sbírat pořád. I v zimě, když nejsme zapadaní sněhem, najdeme malé rostlinky. Teď už jsou kopřivy docela pěkné, už je zpracovávám do různých nápojů, přidávám je do čajů a do jídel,“ říká Radka Svatošová, která doporučuje dopřávat si jednou za čas několikatýdenní kopřivovou kúru.

Nedoceněná bršlice

„Spousta lidí se mě ptá, jak se bršlice pozná. A až když s námi jdou na vycházku, tak najednou zjistí, že ji znají, že je všude. Bršlice vyráží od února a má krásné mladé lístky a právě ty mladé lesklé lístky jsou i velmi chutné,“ popisuje Radka Svatošová. Jíst je můžete rovnou na procházce, nebo je přidejte do salátu společně s lístky pampelišky, květy sedmikrásky a mladými svízeli.

Radka Svatošová trhá mladé kopřivy

„Trochu zakapat balzamikovým octem, olejem a je to výborné. Takového salátu stačí kupička, jako přízdoba na talíři,“ dodává bylinkářka. Zatímco zahrádkáři bršlici vidí velmi neradi, ve středověku ji v klášterech pěstovali a šlechtili.

Pupeny plné vitamínů

Pupeny jsou úžasnou zásobárnou vitamínů, minerálů a dalších příznivých látek. „Věděli to už naši předkové, takže na jaře ujídali a já to dělám taky. Jakmile se nějaká větvička uřízne, tak z ní pupeny oberu a sním. A to bych doporučila i posluchačům s tím, že nebudou bezmyšlenkovitě trhat, co kde uvidí, ale musí vědět co je to za strom nebo keř, aby neochutnali něco toxického,“ radí Radka Svatošová. Pupeny jsou vynikající na doplnění energie, zlepšení vitality a očistu po zimě. Ochutnávat můžete ze všech ovocných stromů a keřů.

Nebojte se cukrů

O cukru říká, že je to bílý jed, mezi dietáři není oblíbený. „Já bych to tak černě neviděla. Cukr je prospěšný, ale u lidí, kteří se hýbou, mají fyzický výdej a potřebují doplnit energii. Pokud máme sedavé zaměstnání, tak nám cukr moc nepřidá. Přikláněla bych se k bylinkám lipie a stévie. Obě jsou to pokojové rostliny a dají se použít při pečení, slazení čajů a podobně. Stévie je výborná v tom, že má vliv na hladinu cukru v krvi, takže je dobrá i pro cukrovkáře.“

Jaké další bylinky nám pomůžou s hubnutím a k čemu je dobré chilli kromě vaření? I to si můžete poslechnout v celém záznamu Radioporadny s bylinkářkou Radkou Svatošovou.

Spustit audio

Související