Česnekové buchty s uzeným masem budete milovat jako herečka Hana Gregorová

Recept na česnekové buchty plněné uzeným masem a podávané s dušeným zelím vymyslel šéfkuchař restaurantu Reliéf u Karlova mostu v Praze Matyáš Rejzek. Jsou ještě lepší než bramborové knedlíky a ocenila je v Pochoutkách na talíři i herečka Hana Gregorová, která česnek miluje a vaří velmi ráda. Jako hosta si ji pozvali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.

Česnekové buchty plněné uzeným masem

Ingredience:

1 kostka droždí (42 g)

1 kg hladké mouky

200 ml polotučného mléka

100 g cukru

30 g soli

10 g pepře

8 stroužků česneku

100 ml oleje

1 kg uzeného masa (uzená krkovice nebo uzené ocásky)

200 g slaniny

1/2 kg cibule

750 g bílého hlávkového zelí

2 dl octa

50 g sádla

3 vejce

Příprava těsta:

Nejdříve si založíme kvásek. V rendlíku smícháme 5 lžic mléka s 1 lžící cukru, 1 kostkou droždí a zasypeme trochou hladké mouky. Necháme přikryté vzejít během 15 minut.

Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme 3 celá vajíčka, vykynutý kvásek, trochu mléka a předem utřený česnek. Vše promícháme, potom osolíme a postupně přidáme zbylé mléko, aby bylo těsto řidší jako na buchty. Posypeme troškou mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout minimálně ½ hodiny.

Příprava náplně:

Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme, po zabarvení dozlatova přidáme nakrájenou cibuli a restujeme. Po té přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, necháme vychladnout a v cedníku okapat tuk, aby se nerozmočily buchty. Tuk schováme na finální polití zelí.

Postup:

Pekáč vymažeme sádlem, aby se buchty nepřipekly. Z vykynutého těsta odkrajujeme 50 g bochánky, roztáhneme je na tenkou placičku, doprostřed dáme lžíci masové směsi a zavřeme do tvaru buchty.

Stranou, kterou jsme spojili těsto k sobě, dáme na dno pekáče. Mezi buchtami necháme mezeru na šířku palce, protože při pečení nakynou. Když se všechny buchty vyskládají na pekáč, pomažou se vajíčkem, aby zezlátly (můžeme přidat trošku oleje, aby se leskly).

Pečeme dozlatova cca 20 – 25 minut při 180°C – záleží na troubě.

Dušené zelí

Ingredience:

1 hlávka bílého zelí

2 cibule

1 lžička kmínu

1 lžička soli

špetka pepře

2 bobkové listy

2 lžíce octa

Postup:

Na sádle opečeme dozlatova cibulku, přidáme čerstvé bílé zelí nakrájené na proužky, okořeníme solí, kmínem, cukrem a pepřem. Přidáme ještě 2 bobkové listy a ocet. Lehce podlijeme a dusíme doměkka, dokud se nevyvaří voda.

Buchty podáváme s dušeným zelím. To ještě polijeme tukem, který zbyl po smažení uzeného masa do buchet.

Matyáš Rejzek

Kuchařem se vyučil v Praze – Braníku. Vařil například v Restauraci U kaštanů, Na Jezerce, v Dejvické Sokolovně, v Mie Frais, nebo Bistru Eat well . Vaří rád českou kuchyni v moderním pojetí, poctivé vývary a omáčky a miluje pečení moučníků. Drží se hesla: Život je příliš krátký na to, abychom jedli špatné jídlo.

Ve svém volnu doma připravuje rychlejší a jednoduší jídla. Nejraději tráví chvíle se svou rodinou, se synem a psem na společných výletech do přírody nebo po památkách. Nadevše miluje vaření a sport.

Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.