Cesta na Petřín i z Podbaby do Bohnic v novém. V CAMPu se debatovalo o budoucí podobě lanovek v Praze

11. listopad 2022 09:26

Obyvatelé Prahy měli v Centru architektury a městského plánování možnost vyjádřit se k podobě nových lanovek v hlavním městě. S architekty debatovali třeba o tom, proč by měla z Troji do Bohnic vést místo tramvajové dráhy lanová, kolik bude na trase stanic nebo jak budou vypadat nové vozy na Petříně.

Čtěte také

Novou podobu petřínské lanovky navrhla designérka Anna Marešová a její tým. Ve svém návrhu pracují i s romantickou pověstí Petřína.

„My jsme v tom zadání měli i úkol dostat do toho designu nějakou emoci, zkusit pracovat s interakcí těch dvou vozů. Tam je krásný moment, kdy se ty dvě lanovky potkávají. A když je Petřín kopec lásky, tak ty lanovky spolu můžou komunikovat, když se potkávají, tak ta jedna na tu druhou mrkne, druhá se zastydí a celý vůz uvnitř zčervená,“ popisuje Anna Marešová.

Nové vozy tak můžou pobavit nejen turisty, ale i běžné obyvatele Prahy. Kromě červenání se budou jejich přednostmi především velká okna a jednoduchý vzhled.

Lanová dráha Podbaba – Bohnice

Navrhnout ale lanovku z Podbaby do Bohnic bylo pro autora vítězného projektu Petra Šumu z londýského studia William Matthews Associates o poznání složitější:

„Tou největší výzvou bylo, že je to jeden systém, všechny stanice tvoří jednu rodinu. Každá ta lokace je ale jiná a má jiné požadavky, stanice Bohnice je nad stanicí tramvaje a nad frekventovanou komunikací a Troja je v nádherné malebné přírodě.“

Čtěte také

Lukáš Tittl z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy navíc dodává, že metropole je velmi kopcovitá:

„Dnešní dopravní spojení mezi Bohnicemi a Prahou 6 je problematické, je tam řeka Vltava, velký geomorfologický zlom, severní terasa a je to velký handicap. Projekt lanové dráhy doplňuje to slepé místo na mapě pražské dopravy, přibližuje ty městské části k sobě.“

Kdy by se lanovkou z Podbaby do Bohnic mohli svézt první cestující? Poslechněte si celou reportáž.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Nejnovější zprávy