Cestující na kolínském nádraží schová před deštěm nová střecha

11. červenec 2018 16:47

Nový zastřešený dopravní terminál začal ve středu ve zkušebním režimu fungovat v Kolíně. Pod střechou je osm zastávek, přibyly také lavičky. Do měsíce by měla odjezdy autobusů zobrazovat digitální tabule. Celková modernizace nádraží skončí letos v prosinci.

Cestující už nebudou na svůj spoj čekat v dešti, vánici nebo na prudkém slunci. Na jejich žádost přibyly na novém dopravním terminálu i lavičky.

Stavba je také blíž k odbavovací hale vlakového nádraží, takže lidé projdou na svoji zastávku tzv. suchou nohou, což byl jeden z cílů kolínské radnice.

Digitální tabule s odjezdy a zpožděním spojů nahradit současné papírové jízdní řády do měsíce.

Autobusové nádraží v Kolíně využívají dálkové i regionální spoje. První dvě pozice nejblíže k budově vlakového nádraží budou sloužit autobusům městské dopravy. Zbytek odjezdových zastávek pod zastřešením a tři zastávky v zálivu v navazující Rorejcově ulici jsou přiděleny regionálním dopravcům.

Rekonstrukcí v současnosti prochází také sousední ulice Dukelského hrdinů a parkoviště pro auta. Do konce roku by měla vzniknout cyklověž, ve které si cyklisté bezpečně uloží svá kola.

Celkové náklady na modernizaci nádraží jsou odhadnuty na 60 milionů korun, přes 13 milionů bude stát cyklověž. Většinu peněz zaplatí město z dotace EU.

autor: Michal Trnka
Spustit audio