Cestujícím kladenské hromadné dopravy slouží 14 nových autobusů

1. září 2020

Cestujícím kladenské hromadné dopravy od 1. září slouží 14 nových nízkopodlažních autobusů. Mají pohon na zemní plyn a moderní informační systém. Dopravu tak ve městě zajišťují jen nízkopodlažní vozy.

"Po jejich zařazení je celá městská doprava v Kladně obsluhována pouze nízkopodlažními autobusy. Vozy mají i nový vnější polep dle jednotného vizuálu, včetně nového loga," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Tucet nových vozů má kapacitu 80 cestujících a další dva až 143 lidí. V každém autobusu je průhledná stěna, která odděluje řidiče od prostoru pro cestující.

"Tím je zajištěna jak bezpečnost řidiče, tak minimalizován možný přenos aktuálního epidemiologického rizika nákazy," dodal ředitel dopravní společnosti ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Nové autobusy v Kladně, Scania

V autobusech je zařízení na sledování aktuální polohy vozu, informace předává do mobilní aplikace i chytrých označníků na zastávkách. Cestující tak mají přehled o tom, kolik času zbývá do příjezdu spoje. "Zároveň je ve vozidlech již namontována technologie, která v budoucnosti umožní jejich komunikaci s externím zařízením na křižovatkách. To nám umožní postavit preferenční trasy pro veřejnou dopravu," doplnil primátor.

Nové autobusy v Kladně

Autobusy kladenské hromadné dopravy ujedou na čtrnácti linkách za rok 2,3 milionu kilometrů a přepraví 10,5 milionu cestujících. Dopravce ČSAD MHD Kladno pořídil v projektu z větší části placeného z evropských dotací celkem 28 nových autobusů, kromě 14 zmíněných dalších 14, které vozí cestující na příměstských linkách. Hodnota investice je celkem 180 milionů korun.

Spustit audio