ČEZ zaplatil státu 40 miliard a akcionářům historicky nejvyšší dividendu, popisuje analytička

21. březen 2024

Energetická skupina ČEZ ovládaná státem loni vydělala necelých 30 miliard korun čistého. Je to téměř o dvě třetiny méně než v roce 2022. Důvodem byly hlavně nižší ceny elektřiny, a naopak vysoké daně. „Že bude v loňském roce vydělávat ČEZ méně než v roce 2022, který byl atypický rekordními cenami energií v celé Evropě a energetickou krizí, se čekalo. I tento zisk je stále nejlepší výsledek za posledních 10 let s výjimkou roku 2022,“ říká ekonomická analytička Jana Klímová.

Kolik zaplatí státu na mimořádné dani a odvodech?

Celkově na těchto dvou položkách zaplatí 40 miliard korun. Z toho daň z neočekávaných zisků dělá 30 miliard korun a odvody 10 miliard. Je to opravdu absolutně nejvíc, co kdo na mimořádné dani státu zaplatil. Ministerstvo financí oznámilo, že celkově na té dani vybralo 39 miliard. A nyní vidíme, že jenom ČEZ zaplatil 30 miliard.

ČEZ oznámil, že se dohodl na koupi více než polovičního podílu ve společnosti GasNet, což je největší provozovatel plynárenské distribuční sítě v Česku. Jaký toto má pro výrobce elektřiny dopad?

Čtěte také

Samotná transakce je opravdu významná. ČEZ oznámil, že za ty akcie zaplatil přes 21 miliard korun. Zemní plyn a později i vodík budou hrát, jak uvádí ČEZ, klíčovou roli v budoucím vývoji české ekonomiky. A právě tímto nákupem si ČEZ zajistil strategickou pozici při transformaci českého plynárenství, které musí skončit se spalováním uhlí – a to právě bude nahrazovat zemním plynem a výhledově také vodíkem. Podíl koupil od zahraničních investorů, nyní ho musí ještě schválit Evropská komise a také ministerstvo průmyslu a obchodu.

ČEZ loni vyplatil akcionářům historicky nejvyšší dividendu. Jaká se dá ze zisku čekat letos? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související