Chalupová je novou starostkou Berouna. Vedení měst zvolili i v Kolíně, Příbrami nebo Rakovníku

5. listopad 2018 16:24

Starostkou Berouna se po dlouhém koaličním vyjednávání stala občanská demokratka Soňa Chalupová. Ve funkci nahradila sociálního demokrata Ivana Kůse. Své místo v čele kolínské radnice obhájil Vít Rakušan ze Změny pro Kolín, starostou Příbrami zůstal Jindřich Vařeka z hnutí ANO. 

Starostou Kolína se stal už potřetí za sebou Vít Rakušan ze Změny pro Kolín. Na ustavujícím zasedání pro něj hlasovalo 26 z 27 přítomných zastupitelů. 

Jeho sdružení bylo jednoznačným vítězem komunálních voleb, když v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu obsadilo 21 křesel. Místostarosty se stali Michael Kašpar ze stejného uskupení. 

I Příbram povede v následujících čtyřech letech starosta Jindřich Vařeka z vítězného hnutí ANO. Místostarosty byli zvoleni Martin Buršík a Jan Konvalinka rovněž z ANO. Koalici uzavřeli společně s Příbramáky pro Příbram.

Naopak vedení Berouna převezme občanská demokratka Soňa Chalupová po sociálním demokratovi Ivanu Kůsovi, který se stal radním. Zvolena byla jednomyslně. "Moc si tohho vážím. Chtěla bych být starostkou, která bude město sjednocovat, nikoliv rozdělovat," konstatovala. 

Do funkce místostarostů nastoupí Michal Mišina z ANO a Dušan Tomčo z Nezávislých Berouňáků, kteří komunální volby v Berouně vyhráli. Koalice má v 21 členném zastupitelstvu 14 křesel. 

Jak bude vypadat nové vedení města, nebylo ještě koncem minulého týdne jasné. Původně dohodnutá koalice Nezávislých Berouňáků, Berouna sobě, Lepšího Berouna a ČSSD padla a strany dál jednaly o možných variantách.

Nezávislí Berouňáci odstoupili od uzavřené dohody o koalici s Berounem sobě, Lepším Berounem a ČSSD. Strany nebyly schopné se domluvit na programových prioritách, podmínkách fungování koaličních vztahů a rozdělení kompetencí v radě. Podle lídra Berouna sobě Kamila Macharta bylo jablkem sváru hlavně rozdělení kompetencí v městské radě.

Jméno nového starosty znají i v Rakovníku. Stal se jím ředitel místního gymnázia Luděk Štíbr z ODS, který ve funkci střídá Pavla Jenšovského z ČSSD. Místostarostou se stal Jan Švácha ze Společně pro Rakovník. 

Na vedení Rakovníka se podílí šest uskupení, ODS, Společně pro Rakovník, Město pro vás, Strana svobodných občanů, Změna pro Rakovník a Směr Rakovník - Nestraníci, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu mají 14 hlasů.

Zastupitelé Mnichova Hradiště zvolili na ustavujícím jednání starostou Ondřeje Lochmana z uskupení Žijeme pro Hradiště. Místostarostou je jeho stranický kolega Jan Mareš.

Uskupení Žijeme pro Hradiště získalo ve 23 členném zastupitelstvu 15 mandátů. To stačí na pohodlnou většinu, i přesto ale jeho členové přibrali do koalice tři politiky z ODS. Mezi hlavní priority nového vedení města bude patřit stavba školní jídelny, domu dětí a mládeže nebo stavba nového autobusového nádraží.

Také ve Slaném obhájil funkci starosty Martin Hrabánek z ODS. Na pondělním jednání pro něj hlasovalo 19 z 25 zastupitelů. Nové obsazený je pak post místostarosty. Pavla Záloma z ČSSD, který se do zastupitelstva vůbec nedostal, nahradí Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vedení města doplní ještě pět radních: za hnutí ANO to budou Michal Kozelka a Martin Nič. Za ODS pak Martin Konečný. Sdružení KDU-ČSL bude zastupovat Vladimír Kulich  a uskupení Občané města Slaného Miloslav Nič. Čtyřčlenná koalice má celkem 15 křesel.

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy
Spustit audio