Chceš být superhrdinou? Tak daruj krev. Tváří projektu příbramské nemocnice „Hrdina je v každém z nás“ je bývalý fotbalista Jan Koller

13. říjen 2022 10:00

V Česku stále chybí dárci krve. Teď jich je asi čtvrt milionu. Dalších 50 tisíc by jich ale bylo potřeba. Oslovit nové dárce teď chtějí ve středních Čechách, do projektu příbramské nemocnice "Hrdina je v každém z nás" se může zapojit úplně každý.

Tváří kampaně "Hrdina je v každém z nás" je bývalý fotbalista Jan Koller.

Kampaň "Hrdina je v každém z nás" - Jan Koller

"Vždycky se může stát, že někdo tu krev bude potřebovat, je to hezký, když můžete pomoct a zachránit život a nevíte, kdy se do té situace dostanete vy," uvádí fotbalista, který sám krev již několikrát daroval.

S nápadem oslovit stávající a nové dárce krve přišel mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota:

"Kampaň má dva cíle. Poděkovat stávajícím dárcům, jsou to hrdinové a namotivovat nové, protože ta demografická křivka je neúprosná, dárci stárnou a nejsou schopní darovat krev," vysvětluje mluvčí.

Hrdinou se může stát každý

Darovat krev může v podstatě každý zdravý člověk starší 18 let, který má více než 50 kg. Nevyužívá se jen k transfuzím, ale taky například při těžkých úrazech nebo třeba při operacích. Krev je podle Pavla Pavlíka z ODS, náměstka středočeské hejtmanky, potřeba taky při výrobě léků i při léčbě popálenin:

"Vemte si, že když je dopravní nehoda, tak spotřeba krve je i pět až šest konzerv, konzerva je cca půl litru a vy na jeden odběr můžete dát jednu konzervu."

Kampaň "Hrdina je v každém z nás" spustila příbramská nemocnice. K projektu, jehož tváří je fotbalista Jan Koller, se připojily i ostatní krajské nemocnice. Je založena na myšlence, že hrdinou se může stát úplně každý. Nepotřebuje k tomu žádné superschopnosti, jen zdraví a ochotu darovat krev, čímž může zachránit zdraví a životy druhých. Kampaň má jednotný vizuální styl a webové stránky a její součástí je videoklip kapely Pro tebe, v němž kromě hudebníků účinkuje i Koller.

V celém Česku je nyní čtvrt milionu registrovaných dárců. Podle odborníků by bylo třeba mít celkem alespoň 300.000 dárců a ročně 35.000 prvodárců, aby se pokryl přirozený úbytek a posílil celkový počet dárců.

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio